Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatielab Chemelot wil verder uitbreiden na coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 20:59

Het terughalen van productie van Azië richting Europa, pakt goed uit voor studenten op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dat zegt Luc Lanclus, directeur van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Lanclus deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Limburg na corona.

In de coronacrisis bleken veel medicijnen en medische hulpmiddelen moeilijk verkrijgbaar te zijn, omdat de productie was overgeheveld naar Azië. Die kwetsbaarheid leidde tot de conclusie dat Europese bedrijven veel meer in eigen huis moeten gaan produceren. "Dat is voor ons een geweldige kans", zo zegt Lanclus.

Maakindustrie
Jongeren combineren op de Brightlands Campus hun studie met projecten en opdrachten bij bedrijven. "Er is een enorme dynamiek hier sinds de coronacrisis, we zagen al de vraag naar mondmaskers en beschermingsmiddelen. We denken dat de maakindustrie echt een toekomst heeft. Maar het vergt wel een moedige stap om ons zelf opnieuw uit te vinden. Om ons te branden als het Silicon Valley van de maakindustrie. Daar willen we echt naar toe. De transformatie naar een circulaire economie is een gouden kans om opnieuw heel attractief te worden."

Letschert
Het leer- en werktraject in Sittard-Geleen wordt in het rapport van de commissie Letschert als voorbeeld aangehaald voor het verbeteren van de positie van jongeren in Limburg. "De kracht van onze mbo'ers erkennen. Degenen die maken, bedenken, toepassen, ieder vanuit de eigen expertise, elkaar versterkend. CHILL, de innovatieve leer-werkomgeving op de Brightlands Chemelot Campus is hiervoor een inspirerend voorbeeld", zo schrijft de Taskforce BEST. Rianne Letschert, voorzitter van de Taskforce, vraagt met name aandacht voor de Limburgse mbo-studenten.

Vallen en opstaan
CHILL kende een start van vallen en opstaan. "Het was niet eenvoudig om bedrijven geïnteresseerd te krijgen, en het duurde ook even voordat we de scholen meehadden." Juist het samenbrengen van die partijen wordt geroemd door de werkgroep Limburg na corona.

Eerder gaf Luc Lanclus een korte introductie in zijn leeromgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen