Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatielab Chemelot wil verder uitbreiden na coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 20:59

Het terughalen van productie van Azië richting Europa, pakt goed uit voor studenten op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dat zegt Luc Lanclus, directeur van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Lanclus deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Limburg na corona.

In de coronacrisis bleken veel medicijnen en medische hulpmiddelen moeilijk verkrijgbaar te zijn, omdat de productie was overgeheveld naar Azië. Die kwetsbaarheid leidde tot de conclusie dat Europese bedrijven veel meer in eigen huis moeten gaan produceren. "Dat is voor ons een geweldige kans", zo zegt Lanclus.

Maakindustrie
Jongeren combineren op de Brightlands Campus hun studie met projecten en opdrachten bij bedrijven. "Er is een enorme dynamiek hier sinds de coronacrisis, we zagen al de vraag naar mondmaskers en beschermingsmiddelen. We denken dat de maakindustrie echt een toekomst heeft. Maar het vergt wel een moedige stap om ons zelf opnieuw uit te vinden. Om ons te branden als het Silicon Valley van de maakindustrie. Daar willen we echt naar toe. De transformatie naar een circulaire economie is een gouden kans om opnieuw heel attractief te worden."

Letschert
Het leer- en werktraject in Sittard-Geleen wordt in het rapport van de commissie Letschert als voorbeeld aangehaald voor het verbeteren van de positie van jongeren in Limburg. "De kracht van onze mbo'ers erkennen. Degenen die maken, bedenken, toepassen, ieder vanuit de eigen expertise, elkaar versterkend. CHILL, de innovatieve leer-werkomgeving op de Brightlands Chemelot Campus is hiervoor een inspirerend voorbeeld", zo schrijft de Taskforce BEST. Rianne Letschert, voorzitter van de Taskforce, vraagt met name aandacht voor de Limburgse mbo-studenten.

Vallen en opstaan
CHILL kende een start van vallen en opstaan. "Het was niet eenvoudig om bedrijven geïnteresseerd te krijgen, en het duurde ook even voordat we de scholen meehadden." Juist het samenbrengen van die partijen wordt geroemd door de werkgroep Limburg na corona.

Eerder gaf Luc Lanclus een korte introductie in zijn leeromgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen