Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatielab Chemelot wil verder uitbreiden na coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 20:59

Het terughalen van productie van Azië richting Europa, pakt goed uit voor studenten op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dat zegt Luc Lanclus, directeur van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Lanclus deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Limburg na corona.

In de coronacrisis bleken veel medicijnen en medische hulpmiddelen moeilijk verkrijgbaar te zijn, omdat de productie was overgeheveld naar Azië. Die kwetsbaarheid leidde tot de conclusie dat Europese bedrijven veel meer in eigen huis moeten gaan produceren. "Dat is voor ons een geweldige kans", zo zegt Lanclus.

Maakindustrie
Jongeren combineren op de Brightlands Campus hun studie met projecten en opdrachten bij bedrijven. "Er is een enorme dynamiek hier sinds de coronacrisis, we zagen al de vraag naar mondmaskers en beschermingsmiddelen. We denken dat de maakindustrie echt een toekomst heeft. Maar het vergt wel een moedige stap om ons zelf opnieuw uit te vinden. Om ons te branden als het Silicon Valley van de maakindustrie. Daar willen we echt naar toe. De transformatie naar een circulaire economie is een gouden kans om opnieuw heel attractief te worden."

Letschert
Het leer- en werktraject in Sittard-Geleen wordt in het rapport van de commissie Letschert als voorbeeld aangehaald voor het verbeteren van de positie van jongeren in Limburg. "De kracht van onze mbo'ers erkennen. Degenen die maken, bedenken, toepassen, ieder vanuit de eigen expertise, elkaar versterkend. CHILL, de innovatieve leer-werkomgeving op de Brightlands Chemelot Campus is hiervoor een inspirerend voorbeeld", zo schrijft de Taskforce BEST. Rianne Letschert, voorzitter van de Taskforce, vraagt met name aandacht voor de Limburgse mbo-studenten.

Vallen en opstaan
CHILL kende een start van vallen en opstaan. "Het was niet eenvoudig om bedrijven geïnteresseerd te krijgen, en het duurde ook even voordat we de scholen meehadden." Juist het samenbrengen van die partijen wordt geroemd door de werkgroep Limburg na corona.

Eerder gaf Luc Lanclus een korte introductie in zijn leeromgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen