Overslaan en naar de inhoud gaan

Initiatiefnemers Zwarte Piet-protest Geleen bedreigd

Geplaatst opdonderdag 17 november 2016 - 9:07

De initiatiefneemsters van de anti-Zwarte Piet demonstratie in Geleen, zijn via social media bedreigd.

Zij zullen hiervan melding maken bij de gemeente Sittard-Geleen en de politie. De actie gaat zaterdag in ieder geval door, zo laten ze weten aan L1. Donderdag zou de gemeente overleggen met de politie hoe om te gaan met de geplande demonstratie.

Massale reacties
Nadat woensdag bekend werd dat twee dames aanstaande zaterdag een protestactie organiseren tijdens het Sinterklaasfeest op de Markt in Geleen, regende het verontwaardigde reacties op social media. In sommige berichten werden dreigementen geuit of de persoonsgegevens van de initiatiefnemers online gezet. De redactie heeft deze berichten verwijderd. Het nieuwsbericht op 1Limburg is door ruim 34.000 mensen gelezen en leverde zo'n 280 Facebook-reacties op.

Lees ook: Eerste Zwarte Piet-protestactie in Limburg

Reactie organisatie
Ook op de Facebook-pagina van de organisatie werden extreme berichten achtergelaten. De initiatiefnemers reageren: "Zoals dat tegenwoordig traditie is geworden, ging er een beerput aan grove reacties open. Reacties als 'ik hoop dat jullie kapot blijven', 'we slaan jullie kapot', 'ik hoop dat jullie een enge ziekte oplopen' passeerden de revue. Laat het duidelijk zijn dat wij ons niet laten intimideren door de bedreigingen, de actie gaat gewoon door.

aat het bovendien duidelijk zijn dat wij niet degenen zijn die gewelddadig zijn of oproepen tot geweld. Wij hebben geen kwaad in zin. Wij protesteren in de buurt van het sinterklaasfeest omdat de demonstratie anders zijn kracht zal verliezen, dit doen wij niet om iets te 'verpesten' voor kinderen. Een demonstratie bij een intocht kan prima samengaan met het kinderfeest, wanneer voor- en tegenstanders elkaar in hun waarde weten te laten."

Oproep aan gemeente
De organisatoren van de demonstratie vragen aan de gemeente Sittard-Geleen (als organisator van de sinterklaasintocht) om zaterdag geen Zwarte Pieten in te zetten. De gemeente heeft nog niet op dat verzoek gereageerd. Als de gemeente geen gehoor geeft aan deze oproep, willen de demonstranten met spandoeken aanwezig zijn op de Markt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie

Gerelateerde berichten

Eerste Limburgse protestactie tegen Zwarte Piet
PVV: Pietenprotest hoort niet thuis op kinderfeest
Gemeente geeft toestemming voor Zwarte Piet-protest
Ook voorstanders Zwarte Piet demonstreren bij intocht
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?
Uitgelicht
Word jij het nieuwe Vastelaovesgezicht 2021?

We zoeken weer een nieuw Vastelaovesgezicht bij L11 Alaaf! Wie o wie zal het dit bijzondere jaar worden? Reageer met je mooiste Vastelaovesfoto!

We houden absoluut rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Dat mag dus ook in uiting komen in het vastelaovesgezicht. Wel of geen mondkapje op de foto? Dat is aan jou. Wees creatief!

Stuur hier je vastelaovesfoto in
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen