Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Initiatiefnemers Zwarte Piet-protest Geleen bedreigd

Geplaatst opdonderdag 17 november 2016 - 9:07

De initiatiefneemsters van de anti-Zwarte Piet demonstratie in Geleen, zijn via social media bedreigd.

Zij zullen hiervan melding maken bij de gemeente Sittard-Geleen en de politie. De actie gaat zaterdag in ieder geval door, zo laten ze weten aan L1. Donderdag zou de gemeente overleggen met de politie hoe om te gaan met de geplande demonstratie.

Massale reacties
Nadat woensdag bekend werd dat twee dames aanstaande zaterdag een protestactie organiseren tijdens het Sinterklaasfeest op de Markt in Geleen, regende het verontwaardigde reacties op social media. In sommige berichten werden dreigementen geuit of de persoonsgegevens van de initiatiefnemers online gezet. De redactie heeft deze berichten verwijderd. Het nieuwsbericht op 1Limburg is door ruim 34.000 mensen gelezen en leverde zo'n 280 Facebook-reacties op.

Lees ook: Eerste Zwarte Piet-protestactie in Limburg

Reactie organisatie
Ook op de Facebook-pagina van de organisatie werden extreme berichten achtergelaten. De initiatiefnemers reageren: "Zoals dat tegenwoordig traditie is geworden, ging er een beerput aan grove reacties open. Reacties als 'ik hoop dat jullie kapot blijven', 'we slaan jullie kapot', 'ik hoop dat jullie een enge ziekte oplopen' passeerden de revue. Laat het duidelijk zijn dat wij ons niet laten intimideren door de bedreigingen, de actie gaat gewoon door.

aat het bovendien duidelijk zijn dat wij niet degenen zijn die gewelddadig zijn of oproepen tot geweld. Wij hebben geen kwaad in zin. Wij protesteren in de buurt van het sinterklaasfeest omdat de demonstratie anders zijn kracht zal verliezen, dit doen wij niet om iets te 'verpesten' voor kinderen. Een demonstratie bij een intocht kan prima samengaan met het kinderfeest, wanneer voor- en tegenstanders elkaar in hun waarde weten te laten."

Oproep aan gemeente
De organisatoren van de demonstratie vragen aan de gemeente Sittard-Geleen (als organisator van de sinterklaasintocht) om zaterdag geen Zwarte Pieten in te zetten. De gemeente heeft nog niet op dat verzoek gereageerd. Als de gemeente geen gehoor geeft aan deze oproep, willen de demonstranten met spandoeken aanwezig zijn op de Markt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Eerste Limburgse protestactie tegen Zwarte Piet
PVV: Pietenprotest hoort niet thuis op kinderfeest
Gemeente geeft toestemming voor Zwarte Piet-protest
Ook voorstanders Zwarte Piet demonstreren bij intocht
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen