Dat Rijkswaterstaat bij het bedenken van een oplossing voor de kapotte stuw in Grave kennis moest inhuren bij bedrijven heeft niet onnodig veel tijd gekost.
Dat zegt nautisch ingenieur Jean Buschgens van Rijkswaterstaat dinsdag in het programma AvondGasten van L1. Rijkswaterstaat had 12 dagen nodig voor het bedenken van een tijdelijke oplossing.
Lees ook: Oplossing voor scheefliggende woonboten Gennep in zicht
Bedenktijd
"Het is inderdaad zo dat we meer gebruik maken van de markt, maar als ik bedenk wat er allemaal moest gebeuren voor dit specifieke geval, dan had dat voor de doorlooptijd absoluut niks uitgemaakt." De lange bedenktijd van Rijkswaterstaat kwam de organisatie op kritiek te staan van emeritus-hoogleraar Hennes de Ridder van de TU in Delft.
Die was in het verleden betrokken bij enkele belangrijke hoogwaterkeringen in Nederland. "Als er dan problemen waren, kwamen alle deskundigen bij elkaar en we gingen niet naar huis voordat er een oplossing was. En dat was vaak binnen 24 uur."
Noodplannen
Een ander punt van kritiek is dat Rijkswaterstaat geen noodplan klaar had liggen voor een kapotte stuw. Maar ook dat wijst Buschgens van de hand: "U moet zich voorstellen, we hebben heel veel noodplannen, voor hoogwater, voor laagwater, voor ijsgang, zelfs voor waterverontreiniging. Maar dit is zo'n unieke situatie. De stuw is bijna 90 jaar oud. Dit is nog nooit gebeurd."
Vrijdag begint Rijkswaterstaat met het aanbrengen van een tijdelijke damwand bij de stuw. Die moet ervoor zorgen dat het waterpeil in de Maas omhoog gaat. Het repareren van de kapotte stuw gaat langere tijd duren.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.