Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ingenieur' van grootste cocaïnelab ooit op vrije voeten

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 23:00

Jonathan W. (34) komt donderdagmorgen op vrije voeten. De man uit Linne wordt gezien als één van de kopstukken achter het grootste cocaïnelab dat ooit in Nederland is aangetroffen.

De rechter besloot woensdag echter het voorarrest van de dertiger te schorsen, omdat nog niet duidelijk is wanneer het proces begint.

Lees ook: 'Man (34) uit Linne was ingenieur van miljardendrugslab'

Grote namen
Op 7 augustus 2020 werd het cokelab in het Drentse Nijeveen opgerold. Die dag zijn er zestien mensen ingerekend. Zij werden echter niet gezien als de grote mannen achter de operatie. De hoofdverdachten werden in een later stadium aangehouden. Jonathan is één van hen en meldde zich op 27 november uit eigen beweging bij de politie.

Miljarden euro's
De man uit Linne wordt door justitie gezien als ingenieur. Hij zou het lab, gebouwd in een manege, hebben ontworpen en zich ook nadrukkelijk met de verbouwing hebben bemoeid. Volgens de speurders was het lab goed voor een omzet van twee miljard euro per jaar. Cocaïne werd in Colombia in steenkolen geperst, vervolgens naar Nederland vervoerd en in dit lab weer uit de kolen gefilterd.

Manege cocaine drugs Nijeveen (7 augustus 2020)
Colombiaanse drugswerkers sliepen in de cokemanege in het Drentse Nijeveen.
Foto: Politie / Landelijke Eenheid

Lange adem
Ondanks de stevige verdenkingen besloot de rechter woensdag om Jonathan en vier andere hoofdverdachten te schorsen. Zij komen dus vrij onder voorwaarden. Het ziet er immers niet meer naar uit dat het lopende onderzoek dit jaar nog tot een proces gaat leiden. Met name de rol van EncroChat in het onderzoek wordt kritisch onder de loep genomen.

Het kraken van deze versleutelde berichtendienst speelde een grote rol in het oprollen van het lab en de arrestatie van de verdachten. Advocaten hebben echter sterke twijfels bij de rechtmatigheid van EncroChat als bewijs.

Lees ook: Man uit Linne gearresteerd voor grootste cocaïnelab ooit

Grote gevolgen
Dat zit zo; de servers van EncroChat stonden in Frankrijk en het kraken van de dienst was een Franse operatie. Justitie in Nederland sloot zich daar naar eigen zeggen later bij aan. Uit recent opgedoken stukken zou echter blijken dat de rol van Nederland in de kraak veel groter was. Als blijkt dat de Nederlandse autoriteiten hierover hebben gelogen, kan dat gevolgen hebben voor de bewijslast.

Onbeantwoorde vragen
De rechter besloot daarom dat er eerst duidelijkheid moet komen over die situatie, voordat er een proces over het Drentse cokelab kan volgen. Tot die tijd zijn Jonathan en zijn kompanen vrij. "Terecht", vindt zijn advocate Gitte Stevens. "Uitgangspunt is immers dat verdachten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. En er zijn nog veel vragen rondom EncroChat onbeantwoord."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen