Overslaan en naar de inhoud gaan

'ING had voor de rechter moeten komen'

Geplaatst opzondag 9 september 2018 - 15:23

ING had er nooit vanaf mogen komen met een schikking, maar had volgens voormalig SP-kamerlid Jan de Wit strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

De Heerlense SP'er, ook oud-voorzitter van de parlementaire enquetecommissie die de kredietfraude onderzocht, zei dat zondag in L1-radioprogramma De Stemming.

Witwasserij
De bank heeft klanten jarenlang de gelegenheid gegeven om honderden miljoenen euro’s wit te wassen. Het Openbaar Ministerie trof een schikking: de bank moest 775 miljoen euro betalen.

Crimineel met overheidssteun
De Wit noemt dat onverteerbaar omdat nu nooit duidelijk zal worden hoe deze strafbare feiten hebben kunnen gebeuren. "Die praktijken begonnen in 2010 op het moment dat ING 10 miljard euro overheidssteun kreeg. Met dat gemeenschapsgeld laten ze dit soort criminele praktijken toe. Hoe kan het dat ING om staatssteun vraagt en via de achterdeur criminelen binnenlaat?", aldus De Wit.

Lees ook: ING-topman Hamers opnieuw onder vuur

Moreel failliet
Volgens ex-Kamerlid Monique Quint (PvdA) heeft het toezicht van De Nederlandsche Bank volledig gefaald. "Ik ben geen complotdenker maar er bestaat in dit land een netwerk van lieden en instanties die elkaar dapper uit de wind houden." De voormalige burgemeester van Vaals spreekt van een ‘moreel failliet’.

Accountant
De Wit vindt ook dat accountant Ernst & Young blaam treft. "Deze accountant heeft de boeken goedgekeurd, heeft alles toegelaten. Ik zou graag de onderste steen boven willen hebben."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal. Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen