Overslaan en naar de inhoud gaan

'ING had voor de rechter moeten komen'

Geplaatst opzondag 9 september 2018 - 15:23

ING had er nooit vanaf mogen komen met een schikking, maar had volgens voormalig SP-kamerlid Jan de Wit strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

De Heerlense SP'er, ook oud-voorzitter van de parlementaire enquetecommissie die de kredietfraude onderzocht, zei dat zondag in L1-radioprogramma De Stemming.

Witwasserij
De bank heeft klanten jarenlang de gelegenheid gegeven om honderden miljoenen euro’s wit te wassen. Het Openbaar Ministerie trof een schikking: de bank moest 775 miljoen euro betalen.

Crimineel met overheidssteun
De Wit noemt dat onverteerbaar omdat nu nooit duidelijk zal worden hoe deze strafbare feiten hebben kunnen gebeuren. "Die praktijken begonnen in 2010 op het moment dat ING 10 miljard euro overheidssteun kreeg. Met dat gemeenschapsgeld laten ze dit soort criminele praktijken toe. Hoe kan het dat ING om staatssteun vraagt en via de achterdeur criminelen binnenlaat?", aldus De Wit.

Lees ook: ING-topman Hamers opnieuw onder vuur

Moreel failliet
Volgens ex-Kamerlid Monique Quint (PvdA) heeft het toezicht van De Nederlandsche Bank volledig gefaald. "Ik ben geen complotdenker maar er bestaat in dit land een netwerk van lieden en instanties die elkaar dapper uit de wind houden." De voormalige burgemeester van Vaals spreekt van een ‘moreel failliet’.

Accountant
De Wit vindt ook dat accountant Ernst & Young blaam treft. "Deze accountant heeft de boeken goedgekeurd, heeft alles toegelaten. Ik zou graag de onderste steen boven willen hebben."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal. Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen