Overslaan en naar de inhoud gaan

Informateurs onderzoeken huidige coalitie met aanvulling

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 15:14

De twee informateurs CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en Weerter wethouder Geert Gabriëls willen onderzoeken of de huidige provinciale coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA in de nieuwe samenstelling aangevuld kan worden met andere partijen.

Welke partijen mee zouden moeten gaan besturen, is op dit moment nog onvoorspelbaar, zo laten zij het Limburgs Parlement in een brief weten.

Uitgesproken meerderheid
"Wij zien op dit moment nog geen eenduidige en uitgesproken meerderheid voor deze versterking en aanvulling", zo staat er. Dat wil tegelijk zeggen dat er nog geen enkele partij is afgevallen. Koopmans en Gabriëls spraken de afgelopen twee weken met het CDA als grootste partij en met de vier winnaars van de provinciale statenverkiezingen van 20 maart. Dat waren Forum voor Democratie, GroenLinks, Lokaal-Limburg en Partij voor de Dieren (PvdD). Daarbij zijn vier onderwerpen besproken, namelijk de overgang naar duurzame energie en het klimaat, de toekomst van de landbouw, arbeidsmigranten en democratische vernieuwing.

Breed draagvlak
De vijf partijen zijn vervolgens gevraagd om aan te geven welke coalities zij zien zitten. Voor het CDA is belangrijk dat er een coalitie komt met een breed draagvlak. "Dat moet echt groter zijn dan de simpele rekensom van de helft plus één", aldus de partij. Impliciet betekent dat dat de partij de huidige coalitie aangevuld met alleen GroenLinks te mager vindt. Want die zou maar kunnen rekenen op 24 van de 47 zetels. Tevens zegt het CDA dat de samenwerking binnen de huidige coalitie 'een goede is geweest'.

Verschillen
De grote winnaar Forum voor Democratie heeft geconcludeerd dat de verschillen met CDA, PVV, VVD, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus en misschien de PvdA overbrugbaar lijken.
Met D66 en SP worden de verschillen respectievelijk 'groot' en 'behoorlijk groot' genoemd. Met GroenLinks samenwerken wordt nog veel lastiger genoemd. GroenLinks zelf ziet de meeste kans in de huidige coalitie met henzelf erbij als vijfde partij, zo mogelijk aangevuld met één van de winnaars Partij voor de Dieren en/of Lokaal-Limburg. Voor GroenLinks zijn de klimaatregelen en het vasthouden aan de Sociale Agenda 'cruciaal'.

Uitbreiding huidige coalitie
PvdD en Lokaal-Limburg blijven bij hun eerdere standpunt. De PvdD wil een brede coalitie met een akkoord op hoofdlijnen, met wisselende meerderheden. Lokaal-Limburg wil zowel een coalitie over rechts als over links steunen. Uit de gesprekken met de vijf partijen en hun adviezen én een eerdere ronde met alle elf partijen trekken de informateurs Koopmans en Gabriëls de conclusie dat er een meerderheid is voor uitbreiding van de huidige coalitie.

Rekenen
In de brief staat letterlijk dat
PVV, GroenLinks, D66, PvdA en Lokaal-Limburg zich expliciet dan wel inhoudelijk uitspreken voor een versterking en en aanvulling van de huidige coalitie die binnen en buiten het Limburgs Parlement op een breed draagvlak kan rekenen. "Het impliciete standpunt van het CDA en het standpunt van de VVD bieden ons inziens ook de ruimte om deze lijn nader te verkennen", zo schrijven de informateurs.

Donderdag komt hun voorstel aan de orde in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die moet al dan niet groen licht geven. Koopmans en Gabriëls willen ook verder als informateurs. Voor de volgende ronde denken zij een paar weken nodig te hebben.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen