Overslaan en naar de inhoud gaan

Informateurs onderzoeken huidige coalitie met aanvulling

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 15:14

De twee informateurs CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en Weerter wethouder Geert Gabriëls willen onderzoeken of de huidige provinciale coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA in de nieuwe samenstelling aangevuld kan worden met andere partijen.

Welke partijen mee zouden moeten gaan besturen, is op dit moment nog onvoorspelbaar, zo laten zij het Limburgs Parlement in een brief weten.

Uitgesproken meerderheid
"Wij zien op dit moment nog geen eenduidige en uitgesproken meerderheid voor deze versterking en aanvulling", zo staat er. Dat wil tegelijk zeggen dat er nog geen enkele partij is afgevallen. Koopmans en Gabriëls spraken de afgelopen twee weken met het CDA als grootste partij en met de vier winnaars van de provinciale statenverkiezingen van 20 maart. Dat waren Forum voor Democratie, GroenLinks, Lokaal-Limburg en Partij voor de Dieren (PvdD). Daarbij zijn vier onderwerpen besproken, namelijk de overgang naar duurzame energie en het klimaat, de toekomst van de landbouw, arbeidsmigranten en democratische vernieuwing.

Breed draagvlak
De vijf partijen zijn vervolgens gevraagd om aan te geven welke coalities zij zien zitten. Voor het CDA is belangrijk dat er een coalitie komt met een breed draagvlak. "Dat moet echt groter zijn dan de simpele rekensom van de helft plus één", aldus de partij. Impliciet betekent dat dat de partij de huidige coalitie aangevuld met alleen GroenLinks te mager vindt. Want die zou maar kunnen rekenen op 24 van de 47 zetels. Tevens zegt het CDA dat de samenwerking binnen de huidige coalitie 'een goede is geweest'.

Verschillen
De grote winnaar Forum voor Democratie heeft geconcludeerd dat de verschillen met CDA, PVV, VVD, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus en misschien de PvdA overbrugbaar lijken.
Met D66 en SP worden de verschillen respectievelijk 'groot' en 'behoorlijk groot' genoemd. Met GroenLinks samenwerken wordt nog veel lastiger genoemd. GroenLinks zelf ziet de meeste kans in de huidige coalitie met henzelf erbij als vijfde partij, zo mogelijk aangevuld met één van de winnaars Partij voor de Dieren en/of Lokaal-Limburg. Voor GroenLinks zijn de klimaatregelen en het vasthouden aan de Sociale Agenda 'cruciaal'.

Uitbreiding huidige coalitie
PvdD en Lokaal-Limburg blijven bij hun eerdere standpunt. De PvdD wil een brede coalitie met een akkoord op hoofdlijnen, met wisselende meerderheden. Lokaal-Limburg wil zowel een coalitie over rechts als over links steunen. Uit de gesprekken met de vijf partijen en hun adviezen én een eerdere ronde met alle elf partijen trekken de informateurs Koopmans en Gabriëls de conclusie dat er een meerderheid is voor uitbreiding van de huidige coalitie.

Rekenen
In de brief staat letterlijk dat
PVV, GroenLinks, D66, PvdA en Lokaal-Limburg zich expliciet dan wel inhoudelijk uitspreken voor een versterking en en aanvulling van de huidige coalitie die binnen en buiten het Limburgs Parlement op een breed draagvlak kan rekenen. "Het impliciete standpunt van het CDA en het standpunt van de VVD bieden ons inziens ook de ruimte om deze lijn nader te verkennen", zo schrijven de informateurs.

Donderdag komt hun voorstel aan de orde in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die moet al dan niet groen licht geven. Koopmans en Gabriëls willen ook verder als informateurs. Voor de volgende ronde denken zij een paar weken nodig te hebben.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen