Overslaan en naar de inhoud gaan

Informateurs onderzoeken huidige coalitie met aanvulling

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 15:14

De twee informateurs CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en Weerter wethouder Geert Gabriëls willen onderzoeken of de huidige provinciale coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA in de nieuwe samenstelling aangevuld kan worden met andere partijen.

Welke partijen mee zouden moeten gaan besturen, is op dit moment nog onvoorspelbaar, zo laten zij het Limburgs Parlement in een brief weten.

Uitgesproken meerderheid
"Wij zien op dit moment nog geen eenduidige en uitgesproken meerderheid voor deze versterking en aanvulling", zo staat er. Dat wil tegelijk zeggen dat er nog geen enkele partij is afgevallen. Koopmans en Gabriëls spraken de afgelopen twee weken met het CDA als grootste partij en met de vier winnaars van de provinciale statenverkiezingen van 20 maart. Dat waren Forum voor Democratie, GroenLinks, Lokaal-Limburg en Partij voor de Dieren (PvdD). Daarbij zijn vier onderwerpen besproken, namelijk de overgang naar duurzame energie en het klimaat, de toekomst van de landbouw, arbeidsmigranten en democratische vernieuwing.

Breed draagvlak
De vijf partijen zijn vervolgens gevraagd om aan te geven welke coalities zij zien zitten. Voor het CDA is belangrijk dat er een coalitie komt met een breed draagvlak. "Dat moet echt groter zijn dan de simpele rekensom van de helft plus één", aldus de partij. Impliciet betekent dat dat de partij de huidige coalitie aangevuld met alleen GroenLinks te mager vindt. Want die zou maar kunnen rekenen op 24 van de 47 zetels. Tevens zegt het CDA dat de samenwerking binnen de huidige coalitie 'een goede is geweest'.

Verschillen
De grote winnaar Forum voor Democratie heeft geconcludeerd dat de verschillen met CDA, PVV, VVD, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus en misschien de PvdA overbrugbaar lijken.
Met D66 en SP worden de verschillen respectievelijk 'groot' en 'behoorlijk groot' genoemd. Met GroenLinks samenwerken wordt nog veel lastiger genoemd. GroenLinks zelf ziet de meeste kans in de huidige coalitie met henzelf erbij als vijfde partij, zo mogelijk aangevuld met één van de winnaars Partij voor de Dieren en/of Lokaal-Limburg. Voor GroenLinks zijn de klimaatregelen en het vasthouden aan de Sociale Agenda 'cruciaal'.

Uitbreiding huidige coalitie
PvdD en Lokaal-Limburg blijven bij hun eerdere standpunt. De PvdD wil een brede coalitie met een akkoord op hoofdlijnen, met wisselende meerderheden. Lokaal-Limburg wil zowel een coalitie over rechts als over links steunen. Uit de gesprekken met de vijf partijen en hun adviezen én een eerdere ronde met alle elf partijen trekken de informateurs Koopmans en Gabriëls de conclusie dat er een meerderheid is voor uitbreiding van de huidige coalitie.

Rekenen
In de brief staat letterlijk dat
PVV, GroenLinks, D66, PvdA en Lokaal-Limburg zich expliciet dan wel inhoudelijk uitspreken voor een versterking en en aanvulling van de huidige coalitie die binnen en buiten het Limburgs Parlement op een breed draagvlak kan rekenen. "Het impliciete standpunt van het CDA en het standpunt van de VVD bieden ons inziens ook de ruimte om deze lijn nader te verkennen", zo schrijven de informateurs.

Donderdag komt hun voorstel aan de orde in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die moet al dan niet groen licht geven. Koopmans en Gabriëls willen ook verder als informateurs. Voor de volgende ronde denken zij een paar weken nodig te hebben.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen