Overslaan en naar de inhoud gaan

'Indië-herdenking wordt lastig zonder veteranen'

Geplaatst opvrijdag 1 september 2017 - 15:23

Het aantal nog levende Indië-veteranen is niet meer zo groot, maar de jaarlijkse herdenking is voor een groot deel hen van groot belang.

En dat terwijl er pas sinds 1988 een Nationaal Indië Monument is.

Herdenken zinvol
"Meestal gaat er een generatie overheen voordat men op zoiets begint te reflecteren. Zolang er nog veteranen zijn, is herdenken heel zinvol. Als de laatste strijder is overleden, verwordt het tot geschiedenis en geschiedenis herdenken is een stuk lastiger", filosofeert de nu 93-jarige Leo Hendrikx, die zelf in de Oost vocht.

6.200 Nederlandse militairen
Zaterdag vindt de traditionele Indië-herdenking plaats bij het nationaal monument in het parkje Hattem in Roermond. Daar worden de 6.200 Nederlandse militairen geëerd, die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Lees ook: De Indië-herdenking tot nu toe

Constante dreiging
Naast Leo Hendrikx is ook Jan Geraedts (78) uit Maasniel bij de herdenking aanwezig.

Constante dreiging
Geraedts diende in Nieuw-Guinea. Alhoewel hij daar geen gevechten meemaakte, voelde hij wel de constante dreiging. Voor hem is de jaarlijkse herdenking vooral een moment om te beseffen hoeveel geluk hij heeft gehad. "Als je achteraf hoort hoeveel vijandige troepen er klaar stonden om ons aan te vallen... Als het tot een oorlog was gekomen, zouden we geen schijn van kans hebben gehad."

Liefde van zijn leven
Overigens ontmoette Geraedts in Nieuw-Guinea de liefde van zijn leven: Joke, de dochter van een plaatselijke predikant. Hij mocht haar eigenlijk niet zien, maar de 'verboden' relatie hield stand en bezorgde hem zelfs internationale media-aandacht.

De herdenking is vanaf 14.00 uur live te zien op L1TV en 1Limburg.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen