Overslaan en naar de inhoud gaan

Inbrekers verleggen aandacht naar garages en schuren

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 16:08

Inbrekers hebben hun aandacht verlegd naar opslagruimtes, schuren en garages omdat mensen tijdens de coronacrisis vaker thuis zijn.

In Limburg steeg dit soort inbraken afgelopen maanden fors boven het aantal woninginbraken uit.

Kentering
De kentering ontstond in april. Toen telde de politie in Limburg 96 inbraken in garages en schuren, tegenover 86 woninginbraken. In mei liep het verschil nog verder op: 111 inbraken in bijgebouwen tegenover 78 woninginbraken.

Daarmee volgt de provincie de landelijke trend. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd in Nederland 5500 keer ingebroken in gebouwen die los staan van een woonhuis, bijna acht procent meer dan een jaar eerder.

Telling
Als een inbreker toeslaat in een garage die aan een woning vastzit, telt de politie dit als een woninginbraak. Normaal gesproken wordt er veel vaker ingebroken in woningen dan in schuren en garages.

In mei kwamen beide vormen van inbraak vrijwel even vaak voor in Nederland. Dat was voor het eerst sinds 2012, toen de politie begon met deze telling. Waarbij in Limburg dus de teller nog verder doorsloeg naar inbraken in bijgebouwen.

Hoe zit in jouw gemeente? Bekijk het op deze kaart:

Zakkenrollers
Dat het aantal inbraken in schuren en garages is toegenomen is opvallend, gezien de criminaliteitscijfers sinds maart juist flink daalden door de coronapandemie. Zo slaan zakkenrollers en fietsendieven minder vaak toe. Ook het aantal woninginbraken daalde de afgelopen maanden fors. Wel signaleert de politie meer gevallen van fraude en worden er meer mensen het slachtoffer van cybercriminaliteit. En het aantal meldingen van jeugdoverlast steeg.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen