Overslaan en naar de inhoud gaan

Inbraakbarometer: immens verschil tussen Banholt en Wyck

Geplaatst opwoensdag 31 juli 2019 - 20:31

Altijd al eens benieuwd geweest hoe groot het risico op een inbraak in jouw buurt is? Een inbraakbarometer geeft je de gelegenheid om dat te checken.

Verzekeraar Interpolis heeft de tool geïntroduceerd. Het programma becijfert hoe groot het risico op een inbraak in jouw postcode is.

Berekeningen
Het programma berekent het risico op een inbraak aan de hand van vier elementen: de tijd sinds de laatste inbraak of een poging tot een inbraak, de tijd van het jaar - want feestdagen en vakanties zijn populaire periodes voor inbrekers -, de grootte van het huishouden - kleine huishoudens lopen een groter risico dan huishoudens met meer personen - en de leeftijdsverdeling in een wijk. Een wijk met veel senioren loopt meer risico op een inbraak.

Postcodes
Ondanks dat de cijfers en berekeningen van het inbraakrisico dagelijks kunnen veranderen, is het de moeite waard om twee postcodes die opvallen nader te bekijken. In Banholt is de score op dit moment zeer laag, want in de postcode 6262 zijn er de afgelopen tijd weinig inbraken geweest. Precies 289 dagen geleden vond in het dorp voor het laatst een inbraak plaats. In Maastricht is dat beeld totaal anders: wie de postcode 6221 in de inbraakbarometer invoert, ziet dat het risico op een inbraak zeer hoog is. In de afgelopen drie maanden vonden in stadsdeel Wyck drie inbraken plaats.

Stad versus dorp
Banholt telt zo’n duizend inwoners en staat bekend als een typisch Zuid-Limburgs dorpje. Bij de inwoners leeft de zorgen over een eventuele inbraak niet echt. “Bij mij staat de deur altijd open. In Banholt kan dat gewoon nog. Als ze iets mee willen nemen, dan nemen ze dat maar lekker mee”, zegt een nuchtere inwoner.

Sociale controle
In Wyck zijn de inwoners wat meer op hun hoede. “Hier is iedereen toch wat voorzichtiger. Mensen doen alle deuren altijd netjes op slot en hebben waar nodig extra beveiliging in de vorm van een camera”, zegt een Maastrichtse inwoner. Een andere Maastrichtenaar zegt dat juist in een dorp minder inbraken voorkomen omdat daar meer sociale controle is. “In de dorpen hebben ze het denk ik sneller in de gaten als er een vreemde voor de deur staat. In een stad heb je dat beduidend minder, aangezien sommige inwoners hun buren niet eens kennen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen