Overslaan en naar de inhoud gaan

Inbraak Foodbank Maastricht: 'Hebben al amper geld'

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 20:22

Non-profitorganisatie De Foodbank in Maastricht is in de nacht van dinsdag op woensdag beroofd. Het bestuur denkt dat bekenden verantwoordelijk zijn.

Toen bewoners van het pand aan de Biesenwal werden gealarmeerd door het lawaai van de kraak, gingen de inbrekers er vandoor.

Kosteloos aanschuiven
De foodbank is een initiatief tegen voedselverspilling en onderdeel van Culturele vrijplaats Het Landbouwbelang in Maastricht. Vrijwilligers zamelen elke week overgebleven groenten en fruit in en maken hier elke woensdag een diner van. Iedereen kan daar kosteloos aanschuiven. Elke vrijdag kunnen mensen ook gratis overgebleven groente en fruit afhalen op de locatie. Het initiatief draait op vrijwillige donaties.

Niks van waarde in huis
"De mensen die dit hebben gedaan, wisten waar ze moesten zijn. Ze waren ergens naar op zoek." zegt Harold van Ingen van Stichting 06, belangenbehartiger van de Culturele Vrijplaats. Volgens hem was er op het moment van de inbraak geen geld in huis, daarentegen verdween wel de kassa en werd de koeling opengebroken. Behalve de opengebroken poort, wat rommel en leeggedronken bierflessen is er gelukkig niet veel meer schade.

Maar dat zou erop kunnen wijzen dat het gaat om mensen die gericht op zoek waren, meent ook vrijwilligster Ilaria Deriani. De Italiaanse studente werkt al drie jaar als vrijwilliger bij de foodbank en is verbaasd dat inbrekers hier zijn binnengedrongen. "We hebben hier helemaal niks van waarde in huis, behalve de donaties die we binnenkrijgen." vertelt ze.

Alarm
Om herhaling te voorkomen denkt van Ingen noodgedwongen maatregelen te moeten nemen zoals het ophangen van camera´s en felle lampen. "Het Landbouwbelang heeft al amper geld en de Foodbank zelf al helemaal niet. Eigenlijk zouden we een nieuw koelsysteem gaan aanschaffen, maar dat geld gaat nu zitten in de reparatie van de opengebroken poort."

Tot de poort is gerepareerd, houden bewoners en gebruikers van het pand de wacht bij het gapende gat in het metaal.

Overlast
Volgens de betrokkenen vindt er de afgelopen maanden steeds meer overlast plaats op en rondom het culturele terrein aan de Biesenwal. Dat kan gaan om achterlaten afval, maar ook om mensen die rondhangen en zich agressief opstellen wanneer ze worden aangesproken. Ondanks de inbraak zet de foodbank zijn activiteiten wel gewoon door.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen