Overslaan en naar de inhoud gaan

Impasse provinciebestuur: zakenkabinet of Remkes aan zet

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 6:09

CDA en PVV in het Limburgs Parlement vinden dat een zakenkabinet nu de beste oplossing is om uit de politieke impasse te komen. Die is ontstaan door het mislukken van de poging om tot een nieuw extraparlementair provinciebestuur te komen, gesteund door negen partijen.

Ook Forum voor Democratie (FvD) is daarvoor, al wil die partij ook praten over een gewone coalitie.

Verworpen
Vorige week vrijdag werd een motie om zo’n bestuur van deskundige gedeputeerden met of zonder politieke achtergrond en waarbij waarnemend gouverneur Johan Remkes het voortouw zou moeten nemen, nog verworpen. "Maar nu is de situatie veranderd. Daarom doen wij een handreiking naar alle partijen om die lijn toch te steunen", aldus CDA-fractievoorzitter Mariska Werry. Zij zegt wel enigszins verrast te zijn door de gang van zaken. "Het is wel heel snel gegaan."

Afhaken
Vrijdag namen VVD, GroenLinks, SP, SVL, D66, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus nog een motie aan om met zijn negenen te koersen op een nieuw provinciebestuur. Maar maandag haakte SVL af en woensdag de SP, waardoor er geen meerderheid meer is voor deze mogelijkheid.

Formateur Onno Hoes brengt donderdag zijn eindverslag uit over hoe en waarom het zo gelopen is.

Lees ook: Crisis vorming provinciebestuur: partijen trekken zich terug

Ongeloofwaardig
PVV-fractievoorzitter René Claassen stelt het afhaken van SVL te hebben zien aankomen. Hij vond hun opstelling van afgelopen vrijdag ongeloofwaardig gezien de standpunten waar de partij voor staat. Volgens hem was daarom van het begin af aan duidelijk dat het streven van de negen partijen kansloos was. "Maar het laveren zorgt er wel voor dat we nog steeds op de klippen aan het lopen zijn", stelt Claassens.

SVL zelf verklaart nog geen keuze te hebben gemaakt over hoe het wat haar betreft verder moet. En dus ook niet of ze nu ook voor een zakenkabinet is. Dat wordt donderdagavond besproken in een fractievergadering.

Snel en zorgvuldig
Dat SVL vrijdag wel de motie voor een coalitie met negen partijen steunde maar maandag alsnog afhaakte, heeft in de ogen van fractievoorzitter Hans Reuser te maken met twee woorden : snelheid en zorgvuldigheid. "Vrijdag had snelheid de overhand. In het weekend hebben we zorgvuldig alles nog eens tegen het licht gehouden en hebben we de conclusie getrokken toch niet mee te moeten doen", legde Reuser uit.

Lees ook: Historisch : CDA voor het eerst niet meer in provinciebestuur

Tijdverspilling
Fractievoorzitter Ruby Driessen van FvD is 'extreem maar blij verrast dat SVL drie dagen nadat ze het programma waarop ze is gekozen, had weggegeven in een motie, op haar standpunt is teruggekomen'. De vier SVL-leden zijn afgesplitst van FvD.

Driessen stelt dat nu twee versies van een extraparlementair college - met en zonder CDA - zijn gestrand. "Het is twee keer tijdverspilling geweest. Het wordt de hoogste tijd voor iets anders", stelt Driessen.

'Heftig om te zien'
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers noemt het "heftig om te zien hoe mensen in een proces springen en er net zo gemakkelijk weer uitspringen, terwijl bijna alles een vrije kwestie is. Waar ben je dan bang voor?" Hij betoogt zich de afgelopen weken de blubber te hebben gewerkt met iedere partij om eruit te komen en zo snel mogelijk een stabiel nieuw provinciebestuur te vormen.

Bal bij Remkes
Kuntzelaers denkt dat de bal nu richting waarnemend gouverneur Johan Remkes rolt. Die heeft eerder al aangegeven desnoods zelf gedeputeerden voor te dragen. Remkes wil uiterlijk voor volgende week woensdag de namen van de nieuwe gedeputeerden hebben zodat die op 2 juli kunnen worden benoemd. "Ik weet niet hoe het proces er verder uit gaat zien, maar wij blijven constructief in de wedstrijd zitten", zei Kuntzelaers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen