Overslaan en naar de inhoud gaan

Illegale wapens in Limburg: 'Hebben het laten gebeuren'

Geplaatst opvrijdag 14 juni 2019 - 15:00

De politie wist afgelopen jaar zo'n 400 illegale vuurwapens in beslag te nemen in onze provincie. Privé-detective John Vullers schrikt niet van die cijfers. "Ik denk dat we het met zijn allen een beetje hebben laten gebeuren."

Vullers wijst daarbij met name richting de politie. "Zij zijn toch eerste aanspreekpunt als het om dit soort feiten gaat."

Lees ook: Honderden illegale wapens onderschept in Limburg

Bron van ellende
De detective werkte zelf jarenlang in verschillende functies voor de politie en kreeg zo goed zicht op de wapenhandel én de aanpak daarvan. "Lange tijd was de politie gericht op de dader en zijn motieven, en in mindere mate op de bron die erachter zat", vertelt hij. "Er is dus eigenlijk geen goede registratie van hoe die wapenhandel zich bezighoudt, wat zich daar afspeelt. En juist door het delen van dit soort informatie kan je een beter beeld krijgen van de handel."

Grote belangen
Net als wapenexperts van de politie, wijst Vullers op de combinatie tussen drugs- en wapenhandel. In Limburg is vooral de hennephandel populair. "We hebben het dan over belangen, met name financiële belangen, die criminelen ertoe aanzetten om die waar nodig met hand en tand te verdedigen", stelt hij. "Daar komt veelvuldig wapengeweld bij ter sprake. En tegenwoordig ook steeds meer zware wapens."

Levendige markt
Veel van de wapens op de illegale markt komen volgens Vullers uit de Balkan. "Vanuit de Koude Oorlog zijn veel wapens verzwart, wat betekent dat ze in depots lagen en als gestolen werden gemeld. Maar in plaats daarvan werden ze verkocht. Er is een gigantische vraag naar wapens door criminelen. En waar vraag is, is aanbod."

WereldWijdWapens
Het houdt echter niet op bij handel uit het voormalige Oostblok. "Je hebt ook nog het internetgebeuren, waar je vrij anoniem via darkweb wapens kunt bestellen. Van eenvoudige pistolen tot zware automatische wapens. Je kunt betalen met bitcoins, dus je blijft overal buiten." Volgens de detective wordt het tijd dat in heel Europa dezelfde wapenregelgeving gehanteerd wordt. "Want in Nederland zijn we vrij streng, wat goed is, maar 200 kilometer verderop krijg je vrij eenvoudig een wapenvergunning." Hogere straffen maken naar zijn idee het verschil niet. "Daar zijn de belangen in die wereld te groot voor."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen