Overslaan en naar de inhoud gaan

Illegale wapens in Limburg: 'Hebben het laten gebeuren'

Geplaatst opvrijdag 14 juni 2019 - 15:00

De politie wist afgelopen jaar zo'n 400 illegale vuurwapens in beslag te nemen in onze provincie. Privé-detective John Vullers schrikt niet van die cijfers. "Ik denk dat we het met zijn allen een beetje hebben laten gebeuren."

Vullers wijst daarbij met name richting de politie. "Zij zijn toch eerste aanspreekpunt als het om dit soort feiten gaat."

Lees ook: Honderden illegale wapens onderschept in Limburg

Bron van ellende
De detective werkte zelf jarenlang in verschillende functies voor de politie en kreeg zo goed zicht op de wapenhandel én de aanpak daarvan. "Lange tijd was de politie gericht op de dader en zijn motieven, en in mindere mate op de bron die erachter zat", vertelt hij. "Er is dus eigenlijk geen goede registratie van hoe die wapenhandel zich bezighoudt, wat zich daar afspeelt. En juist door het delen van dit soort informatie kan je een beter beeld krijgen van de handel."

Grote belangen
Net als wapenexperts van de politie, wijst Vullers op de combinatie tussen drugs- en wapenhandel. In Limburg is vooral de hennephandel populair. "We hebben het dan over belangen, met name financiële belangen, die criminelen ertoe aanzetten om die waar nodig met hand en tand te verdedigen", stelt hij. "Daar komt veelvuldig wapengeweld bij ter sprake. En tegenwoordig ook steeds meer zware wapens."

Levendige markt
Veel van de wapens op de illegale markt komen volgens Vullers uit de Balkan. "Vanuit de Koude Oorlog zijn veel wapens verzwart, wat betekent dat ze in depots lagen en als gestolen werden gemeld. Maar in plaats daarvan werden ze verkocht. Er is een gigantische vraag naar wapens door criminelen. En waar vraag is, is aanbod."

WereldWijdWapens
Het houdt echter niet op bij handel uit het voormalige Oostblok. "Je hebt ook nog het internetgebeuren, waar je vrij anoniem via darkweb wapens kunt bestellen. Van eenvoudige pistolen tot zware automatische wapens. Je kunt betalen met bitcoins, dus je blijft overal buiten." Volgens de detective wordt het tijd dat in heel Europa dezelfde wapenregelgeving gehanteerd wordt. "Want in Nederland zijn we vrij streng, wat goed is, maar 200 kilometer verderop krijg je vrij eenvoudig een wapenvergunning." Hogere straffen maken naar zijn idee het verschil niet. "Daar zijn de belangen in die wereld te groot voor."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen