Overslaan en naar de inhoud gaan

IKL balanceert op rand van afgrond

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 19:44

De stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) heeft grote financiële problemen.

De stichting heeft de Provincie Limburg om een lening van 350.000 euro gevraagd, maar de provincie heeft die afgewezen.

Rode cijfers
De stichting schrijft op dit moment rode cijfers. Dat is het gevolg van een aantal financiële tegenvallers, zoals minder bijdragen en subsidies dan waar op was gerekend en ook de coronacrisis heeft de stichting financieel geen goed gedaan. Voor dit jaar wordt verwacht dat het exploitatietekort nog verder oploopt. Dat blijkt uit een brief van het provinciebestuur - op dit moment volledig bestaande uit waarnemend gouverneur Johan Remkes - aan Provinciale Staten.

Begroting
IKL is voor 40 procent van zijn begroting afhankelijk van vaste subsidies van provincie, gemeenten en LandschappenNL. De overige 60 procent moet de stichting verdienen met opdrachten die ze zelf moet zien te krijgen. Die 60 procent aan inkomsten zijn dus onzeker, terwijl de vaste lasten van de stichting 75 tot 80 procent van de kosten bedragen.

Voortbestaan onzeker
IKL heeft al aangegeven dat het voortbestaan van de stichting niet gegarandeerd kan worden als de provincie de lening niet zou verstrekken. De provincie onderzoekt daarom wat de gevolgen van die situatie voor de provincie zijn als de stichting omkiept. Het provinciebestuur laat verder weten dat het IKL wil ondersteunen 'in de stappen die IKL de komende periode te overzien heeft'.

Bestuurscrisis
De stichting IKL zit niet alleen financieel maar ook bestuurlijk in zwaar weer. Voormalig directeur Herman Vrehen werd in maart op non-actief gesteld na publicaties van NRC. Uit onderzoek van de krant zou blijken dat Vrehen tonnen subsidie doorsluisde naar eigen werkbedrijven en dat hij zich als directeur voor een te hoog bedrag liet inhuren door IKL.

Lees ook: 'Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv's'

In de nasleep van die affaire stapten diezelfde week gedeputeerden Koopmans en Mackus op, waarmee ze politieke verantwoordelijkheid namen. En niet veel later stapte het hele college van gedeputeerde staten op, inclusief oud-gouverneur Theo Bovens, omdat het vertrouwen te veel geschaad was. De affaire leidde er ook toe dat voormalig burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten opstapte; hij was voorzitter van de Raad van Toezicht van IKL, die moest toezien op de algemene gang van zaken bij de stichting.

Onderzoeken
De IKL-affaire leidde ertoe dat Limburg nu een waarnemend gouverneur heeft en er nog geen nieuw provinciebestuur is gevormd. Er lopen inmiddels verschillende onderzoeken naar integriteit en de bestuurscultuur in Limburg.

Lees ook: Met dit plan wil Remkes de bestuurscultuur verbeteren

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen