Overslaan en naar de inhoud gaan

#ikdoenietmeermee: 'Overheid snapt social media niet'

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 17:28

De overheid is er niet op ingesteld dat mensen met een mening via social media een enorme aanhang kunnen optrommelen.

Dat stelt mediadeskundige Jan Bierhoff dinsdag in L1Vandaag naar aanleiding van het online protest #ikdoenietmeermee, dat zich tegen de coronamaatregelen van de regering keert.

Limburgse artiesten
Het verzet verspreidt zich vooral via de digitale snelweg en een aantal Limburgse artiesten, zoals Tisjeboy Jay uit Born, FeestDJRuud uit Belfeld en rapper-bodybuilder Kosso uit Geleen heeft zich erbij aangesloten. Zij roepen via hun eigen social mediakanalen op om de coronamaatregelen vooral niet na te leven.

Lees ook: Kosso, FeestDJRuud en Tisjeboy Jay doen niet meer mee

Belangrijke stem in het debat
"Wat we hier zien, is het moderne leven", zegt Bierhoff erover. "Waarin internet en social media een belangrijke stem in het publieke debat vormen en dat debat overheersen." Volgens Bierhoff opereert de regering op een manier die decennia geleden nog door de beugel kon, maar vandaag de dag onvoldoende is. "Een wekelijkse persconferentie waarin het kabinet maatregelen afkondigt is niet meer van deze tijd."

Geen filter meer
De opkomst en populariteit van social media zorgen er volgens de mediadeskundige voor dat er geen zogeheten informatiefilter meer is. "Massamedia reguleerden in het verleden de informatie", legt Bierhoff uit. "Vandaag de dag kan iedere influencer zijn eigen waarheid verkondigen en verspreiden. Dat is nieuw." Weliswaar kan dat in het kader van vrijheid van meningsuiting, stelt de mediakenner, "maar dat draagt niet per se bij aan de bestrijding van de pandemie", voegt Bierhoff eraan toe.

Opstand tijdens pandemie
Niet nieuw is volgens de mediakenner de opstand onder de bevolking tijdens een pandemie. "Wel nieuw is dat social media het debat erover kunnen overheersen." Volgens Bierhoff dragen de onduidelijke boodschappen van de overheid zeker ook bij aan de onrust die bij tijd en wijle via social mediakanalen ontstaat. "Wees eerlijk, ook als je ernaast zit." De overheid denkt veel te veel aan gezichtsverlies als het een inschattingsfout moet toegeven, meent de specialist. "Geef ruiterlijk toe dat je ernaast zat. Doe je dat niet, dan krijg je via social media om de oren."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen