De overheid is er niet op ingesteld dat mensen met een mening via social media een enorme aanhang kunnen optrommelen.
Dat stelt mediadeskundige Jan Bierhoff dinsdag in L1Vandaag naar aanleiding van het online protest #ikdoenietmeermee, dat zich tegen de coronamaatregelen van de regering keert.
Limburgse artiesten
Het verzet verspreidt zich vooral via de digitale snelweg en een aantal Limburgse artiesten, zoals Tisjeboy Jay uit Born, FeestDJRuud uit Belfeld en rapper-bodybuilder Kosso uit Geleen heeft zich erbij aangesloten. Zij roepen via hun eigen social mediakanalen op om de coronamaatregelen vooral niet na te leven.
Lees ook: Kosso, FeestDJRuud en Tisjeboy Jay doen niet meer mee
Belangrijke stem in het debat
"Wat we hier zien, is het moderne leven", zegt Bierhoff erover. "Waarin internet en social media een belangrijke stem in het publieke debat vormen en dat debat overheersen." Volgens Bierhoff opereert de regering op een manier die decennia geleden nog door de beugel kon, maar vandaag de dag onvoldoende is. "Een wekelijkse persconferentie waarin het kabinet maatregelen afkondigt is niet meer van deze tijd."
Geen filter meer
De opkomst en populariteit van social media zorgen er volgens de mediadeskundige voor dat er geen zogeheten informatiefilter meer is. "Massamedia reguleerden in het verleden de informatie", legt Bierhoff uit. "Vandaag de dag kan iedere influencer zijn eigen waarheid verkondigen en verspreiden. Dat is nieuw." Weliswaar kan dat in het kader van vrijheid van meningsuiting, stelt de mediakenner, "maar dat draagt niet per se bij aan de bestrijding van de pandemie", voegt Bierhoff eraan toe.
Opstand tijdens pandemie
Niet nieuw is volgens de mediakenner de opstand onder de bevolking tijdens een pandemie. "Wel nieuw is dat social media het debat erover kunnen overheersen." Volgens Bierhoff dragen de onduidelijke boodschappen van de overheid zeker ook bij aan de onrust die bij tijd en wijle via social mediakanalen ontstaat. "Wees eerlijk, ook als je ernaast zit." De overheid denkt veel te veel aan gezichtsverlies als het een inschattingsfout moet toegeven, meent de specialist. "Geef ruiterlijk toe dat je ernaast zat. Doe je dat niet, dan krijg je via social media om de oren."