Overslaan en naar de inhoud gaan

#ikdoenietmeermee: 'Overheid snapt social media niet'

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 17:28

De overheid is er niet op ingesteld dat mensen met een mening via social media een enorme aanhang kunnen optrommelen.

Dat stelt mediadeskundige Jan Bierhoff dinsdag in L1Vandaag naar aanleiding van het online protest #ikdoenietmeermee, dat zich tegen de coronamaatregelen van de regering keert.

Limburgse artiesten
Het verzet verspreidt zich vooral via de digitale snelweg en een aantal Limburgse artiesten, zoals Tisjeboy Jay uit Born, FeestDJRuud uit Belfeld en rapper-bodybuilder Kosso uit Geleen heeft zich erbij aangesloten. Zij roepen via hun eigen social mediakanalen op om de coronamaatregelen vooral niet na te leven.

Lees ook: Kosso, FeestDJRuud en Tisjeboy Jay doen niet meer mee

Belangrijke stem in het debat
"Wat we hier zien, is het moderne leven", zegt Bierhoff erover. "Waarin internet en social media een belangrijke stem in het publieke debat vormen en dat debat overheersen." Volgens Bierhoff opereert de regering op een manier die decennia geleden nog door de beugel kon, maar vandaag de dag onvoldoende is. "Een wekelijkse persconferentie waarin het kabinet maatregelen afkondigt is niet meer van deze tijd."

Geen filter meer
De opkomst en populariteit van social media zorgen er volgens de mediadeskundige voor dat er geen zogeheten informatiefilter meer is. "Massamedia reguleerden in het verleden de informatie", legt Bierhoff uit. "Vandaag de dag kan iedere influencer zijn eigen waarheid verkondigen en verspreiden. Dat is nieuw." Weliswaar kan dat in het kader van vrijheid van meningsuiting, stelt de mediakenner, "maar dat draagt niet per se bij aan de bestrijding van de pandemie", voegt Bierhoff eraan toe.

Opstand tijdens pandemie
Niet nieuw is volgens de mediakenner de opstand onder de bevolking tijdens een pandemie. "Wel nieuw is dat social media het debat erover kunnen overheersen." Volgens Bierhoff dragen de onduidelijke boodschappen van de overheid zeker ook bij aan de onrust die bij tijd en wijle via social mediakanalen ontstaat. "Wees eerlijk, ook als je ernaast zit." De overheid denkt veel te veel aan gezichtsverlies als het een inschattingsfout moet toegeven, meent de specialist. "Geef ruiterlijk toe dat je ernaast zat. Doe je dat niet, dan krijg je via social media om de oren."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen