Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ik wilde mijn vrouw wakker schudden, niet vermoorden'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 18:52

Een samenloop van omstandigheden en een opeenstapeling van stomme zetten, zo omschreef Dagmar van G. (51) zijn actie voor de rechter. In februari 2018 schoot hij zijn vrouw neer, met wie hij in een scheiding lag.

De vrouw maakte schoon in een vakantiewoning in Cottessen. "Ik wilde haar goed laten schrikken, maar ik zou haar nooit dood willen hebben." De vrouw overleefde het schietincident, maar ze heeft wel blijvend letsel eraan overgehouden.

Lees ook: Eis: 15 jaar cel voor neerschieten schoonmaakster

Zwart geld
"Vanaf 2001 hebben we lange tijd een goed huwelijk gehad", zo vertelt de 51-jarige verdachte tegen de rechter. "Maar na drie sterfgevallen, kort na elkaar in de familie van mijn vrouw, was ze niet meer dezelfde. Gelukkig kwam dat op een gegeven moment weer goed. Maar toen een goede vriend van mij kanker kreeg, begon de verdere ellende. Wij hadden thuis contant geld liggen. Ik wilde dat gebruiken om hem financieel bij te staan. Maar mijn vrouw was het daar niet mee eens."

In december 2016 ging zijn echtgenote er met het geld ervandoor. Volgens Dagmar wilde ze niet dat het geld gebruikt werd voor de genezing van de vriend. Hun relatie verliep in die tijd weer niet goed. Het echtpaar zat in een echtscheidingsprocedure. De verdachte wilde dat het zwart geld eerlijk opgegeven zou worden, zodat ieder er recht op zou hebben.

Opeenstapeling van tegenslagen
"Alles ging in die tijd fout bij mij. Ik verloor mijn partner, mijn woning, ik kreeg een auto-ongeluk en ik verloor ook nog eens mijn baan vanwege bezuinigingen op het werk", vertelde Dagmar in de rechtbank. "Al mijn zekerheden vielen weg. Daarom wilde ik mijn vrouw terug."

Foto: Etienne Zeegers

Geweer gestolen van buurman
Het wapen dat Dagmar gebruikte, had hij gestolen van zijn buurman. "Ik had ruzie met de buurman, omdat hij met zijn tractor over onze grond reed. Toen ik een hek om mijn eigen grond zette, was mijn buurman zo boos dat hij me bedreigde met een geweer." Maar Dagmar wist waar het geweer lag in het huis van zijn buurman. "Een tijger zonder tanden, kan niet meer bijten", concludeert de verdachte. "Met deze actie is het stomme idee geboren om mijn vrouw wakker te schudden. Daar kon ik het geweer goed voor gebruiken."

Geprinte kentekenplaten
Dagmar geeft in de rechtbank toe verschillende, naar eigen zeggen, rare acties te hebben ondernomen. "Ik had op een gegeven moment een kleurenprinter gekocht. Die kon ik gebruiken om mijn sollicitatiebrieven te printen. Maar ik gebruikte hem ook om valse nummerplaten te printen. Als iemand me had gezien bij de vakantiehuisjes, had die getuige niet mijn eigen kenteken door kunnen geven." De verdachte had in de periode voor het schietincident een tracker geplaatst in de auto van zijn vrouw. "Ik wilde aantonen dat mijn vrouw zwart bijverdiende. Ik wilde namelijk geen partneralimentatie betalen, want ze verdiende haar eigen geld."

Drie keer geschoten
De avond voor het schietincident had Dagmar van G. schietoefeningen gedaan in een lege koeienstal. Op de dag zelf had de verdachte eerst een tijd lang rondgelopen in Cottessen. Hij wachtte zijn vrouw op. "Op het moment dat ik mijn vrouw voor het eerst zag, was het eerste schot al gelost. Dat ging per ongeluk. Ik had niet in de gaten dat ik haar toen al geraakt had
in de arm. Ik laadde het geweer opnieuw en liep naar haar toe. Ze begon te schreeuwen en te rennen. Ik wilde dat ze stil was. Ik heb toen op haar schouder geschoten. Ik weet dat ze flauw valt als ze bloed ziet. Maar dat deed ze niet, dus ik schoot nog een derde keer."

Laatste woord
Aan het einde van de zitting mocht de verdachte, zoals gebruikelijk, als laatste nog het woord voeren. "Ik heb haar op een gevaarlijke manier proberen te veranderen. Dat is fout geweest. Mijn vrouw verdient mij niet meer. Het is over. Ik wil ook niet meer."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen