Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Ik wilde mijn vrouw wakker schudden, niet vermoorden'

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 18:52

Een samenloop van omstandigheden en een opeenstapeling van stomme zetten, zo omschreef Dagmar van G. (51) zijn actie voor de rechter. In februari 2018 schoot hij zijn vrouw neer, met wie hij in een scheiding lag.

De vrouw maakte schoon in een vakantiewoning in Cottessen. "Ik wilde haar goed laten schrikken, maar ik zou haar nooit dood willen hebben." De vrouw overleefde het schietincident, maar ze heeft wel blijvend letsel eraan overgehouden.

Lees ook: Eis: 15 jaar cel voor neerschieten schoonmaakster

Zwart geld
"Vanaf 2001 hebben we lange tijd een goed huwelijk gehad", zo vertelt de 51-jarige verdachte tegen de rechter. "Maar na drie sterfgevallen, kort na elkaar in de familie van mijn vrouw, was ze niet meer dezelfde. Gelukkig kwam dat op een gegeven moment weer goed. Maar toen een goede vriend van mij kanker kreeg, begon de verdere ellende. Wij hadden thuis contant geld liggen. Ik wilde dat gebruiken om hem financieel bij te staan. Maar mijn vrouw was het daar niet mee eens."

In december 2016 ging zijn echtgenote er met het geld ervandoor. Volgens Dagmar wilde ze niet dat het geld gebruikt werd voor de genezing van de vriend. Hun relatie verliep in die tijd weer niet goed. Het echtpaar zat in een echtscheidingsprocedure. De verdachte wilde dat het zwart geld eerlijk opgegeven zou worden, zodat ieder er recht op zou hebben.

Opeenstapeling van tegenslagen
"Alles ging in die tijd fout bij mij. Ik verloor mijn partner, mijn woning, ik kreeg een auto-ongeluk en ik verloor ook nog eens mijn baan vanwege bezuinigingen op het werk", vertelde Dagmar in de rechtbank. "Al mijn zekerheden vielen weg. Daarom wilde ik mijn vrouw terug."

Foto: Etienne Zeegers

Geweer gestolen van buurman
Het wapen dat Dagmar gebruikte, had hij gestolen van zijn buurman. "Ik had ruzie met de buurman, omdat hij met zijn tractor over onze grond reed. Toen ik een hek om mijn eigen grond zette, was mijn buurman zo boos dat hij me bedreigde met een geweer." Maar Dagmar wist waar het geweer lag in het huis van zijn buurman. "Een tijger zonder tanden, kan niet meer bijten", concludeert de verdachte. "Met deze actie is het stomme idee geboren om mijn vrouw wakker te schudden. Daar kon ik het geweer goed voor gebruiken."

Geprinte kentekenplaten
Dagmar geeft in de rechtbank toe verschillende, naar eigen zeggen, rare acties te hebben ondernomen. "Ik had op een gegeven moment een kleurenprinter gekocht. Die kon ik gebruiken om mijn sollicitatiebrieven te printen. Maar ik gebruikte hem ook om valse nummerplaten te printen. Als iemand me had gezien bij de vakantiehuisjes, had die getuige niet mijn eigen kenteken door kunnen geven." De verdachte had in de periode voor het schietincident een tracker geplaatst in de auto van zijn vrouw. "Ik wilde aantonen dat mijn vrouw zwart bijverdiende. Ik wilde namelijk geen partneralimentatie betalen, want ze verdiende haar eigen geld."

Drie keer geschoten
De avond voor het schietincident had Dagmar van G. schietoefeningen gedaan in een lege koeienstal. Op de dag zelf had de verdachte eerst een tijd lang rondgelopen in Cottessen. Hij wachtte zijn vrouw op. "Op het moment dat ik mijn vrouw voor het eerst zag, was het eerste schot al gelost. Dat ging per ongeluk. Ik had niet in de gaten dat ik haar toen al geraakt had
in de arm. Ik laadde het geweer opnieuw en liep naar haar toe. Ze begon te schreeuwen en te rennen. Ik wilde dat ze stil was. Ik heb toen op haar schouder geschoten. Ik weet dat ze flauw valt als ze bloed ziet. Maar dat deed ze niet, dus ik schoot nog een derde keer."

Laatste woord
Aan het einde van de zitting mocht de verdachte, zoals gebruikelijk, als laatste nog het woord voeren. "Ik heb haar op een gevaarlijke manier proberen te veranderen. Dat is fout geweest. Mijn vrouw verdient mij niet meer. Het is over. Ik wil ook niet meer."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen