Overslaan en naar de inhoud gaan

IJzerboer tweede hoofdverdachte internationale drugsoperatie

Geplaatst opdinsdag 10 november 2020 - 7:00

Houman E. (30) is in de ogen van justitie het tweede kopstuk van een internationaal opererende henneporganisatie, die opereerde vanuit Beek. De ijzerboer uit Obbicht zou een criminele groepering hebben geleid.

Dat blijkt uit informatie van L1. Houman werkte volgens justitie zeer nauw samen met Dejvi G. (37), de andere hoofdverdachte in de zaak.

Lees ook: Voortvluchtig kopstuk in drugsoperatie is autodealer 'Tony'

Tweede hoofdstuk
Justitie rolde in mei 2019 een grote Albanese drugsoperatie op in Geleen en omgeving. Het leverde 33 verdachten op. Dat onderzoek leidde uiteindelijk tot een nieuw onderzoek. Het nieuwe dossier werd geopend in november 2019 en omgedoopt tot Unakiet. Niet geheel toevallig was ook hier weer sprake van een Albanese connectie.

Syrische organisatie
Dejvi G. had op dat moment net een autobedrijf geopend in Beek en de Albanese stad Lushnjë. Dat deed de nodige alarmbellen rinkelen. Dejvi, Tony voor intimi, was immers een bekende van de kopstukken uit het eerdere Albanezen-onderzoek. Opsporingsdiensten hingen zijn bedrijf in Beek, Alba Car, vol met afluisterapparatuur.

Al gauw kreeg men een groep Albanese verdachten in beeld. Als bijvangst ontdekten de speurders ook een tweede organisatie, een mengelmoes van Irakezen, Nederlanders en met name Syriërs.

Criminele organisatie
Houman E. zou aan het hoofd staan van de 'Syrische' groep. Zelf heeft hij overigens geen connectie met Syrië; hij heeft Iraanse roots en woont in Obbicht, waar hij ook zijn ijzerhandel runt. Zijn advocaat Francoise Landerloo bevestigt dat hij wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie en het bezit, de handel en de uitvoer van hennep. Ze wil verder niet op de zaak ingaan.

Ferrari inval Alba Car Beek (22-10-2020)
Er werden meerdere auto's in beslag genomen bij het Alba Car van Dejvi G., waaronder een Ferrari.
Foto: Politie

Versleutelde berichten
Dejvi en Houman ontmoetten elkaar veel bij Alba Car en namen daar hun criminele handel en wandel op. Dat werd dus allemaal meegeluisterd door justitie. Daar komt bij dat veel verdachten de gekraakte chatdienst EncroChat gebruikten. Dankzij het kraken van die versleutelde berichten werden de onderlinge banden nog duidelijker voor de opsporingsdiensten.

Henneppanden gezocht
"De organisatie probeerde panden, die geschikt zijn voor de teelt van hennep, te vinden in Nederland. Deze werden dan gehuurd, vaak met gebruikmaking van een vals identiteitsbewijs en onjuiste gegevens", laat een justitiewoordvoerster weten. "Ook het energiecontract werd doorgaans met een valse ID afgesloten. Vervolgens werd er een hennepplantage in gezet."

Lees ook: Albanezen en Syriërs runden drugsoperatie vanuit Limburg

Schoonbroer gearresteerd
Op 22 oktober viel de politie op verschillende plekken en zelfs in verschillende landen binnen. Het leidde tot veertien arrestaties. Vier mensen werden in Nederland aangehouden. Onder hen ook Houman. Zijn rechterhand werd gearresteerd in Lanaken en zit inmiddels ook vast in Nederland. Ook de 35-jarige schoonbroer van Dejvi is gearresteerd, bevestigt zijn advocate Suzanne Kurvers.

Niet voortvluchtig
Dejvi zelf is nog altijd een vrij man. "Client is nog niet aangehouden en heeft zich niet gemeld", zegt advocate Gitte Stevens. Ze benadrukt dat hij niet voortvluchtig is. "Dat zou betekenen dat hij ergens uit, of ergens voor gevlucht zou zijn. Dat is niet zo." Het voorarrest van de verdachten die wél vastzitten is met dertig dagen verlengd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen