Het kabinet gaat dinsdagavond meer vrijheden en versoepelingen aankondigen voor jongeren. Vorige week werd al bekend dat de middelbare scholen en het MBO-onderwijs gedeeltelijk weer de deuren mogen openen.
Maar ook op het gebied van sporten worden de regels verruimd, zo kunnen jongeren tot 27 jaar in teamverband buiten sporten. Tot nu toe mocht dat vanaf 18 jaar alleen in groepjes van twee.
Eindexamen
L1 sprak dinsdag met drie middelbare scholieren van het Stella Maris College in Meerssen. Omdat het drietal examen doet, mochten ze al naar school, maar ze krijgen vanaf komende maandag gezelschap van de andere klassen. Toch hopen ze op meer versoepelingen op korte termijn. "Ik hoop eigenlijk dat we snel gewoon weer naar het terras kunnen en met vrienden een pilsje drinken. Want op stap gaan zit er voorlopig toch niet in," zegt Levi van der Woord. Af en toe komen ze op een hangplek met een paar vrienden bijeen, maar verder houden ze zich aan de regels. Ook de avondklok, die waarschijnlijk wordt verlengd, respecteren ze omdat ze geen boete willen riskeren.
Perspectief
Maar wat de jeugd toch het meeste stoort is dat er totaal geen perspectief wordt geboden. Wanneer kunnen ze weer naar de sportschool en wanneer is de kroeg weer open. "Als we nu eens wisten wat wanneer weer kan, dan kun je daar naartoe leven. Al is het dan pas in juni of juli, maar dan weet je wel waar je aan toe bent," vindt leerling Stijn de Craen. Hij en zijn vrienden zijn toe aan sociale contacten, want dat ontbreekt er nu grotendeels aan. "We hebben tenminste nog lessen op school, dus we hebben nog wel geluk. Maar verder is het thuis zitten, zeker 's avonds," voegt Karim Hermens daar aan toe.
Stuk zwaarder
Volgens psychologe Sophie Thijs hebben jongeren het eind februari een stuk zwaarder dan een half jaar geleden. Zij ziet onder jongeren het aantal meldingen van suïcide en mishandeling stijgen, geeft ze dinsdagavond aan in L1mburg Centraal.
Studenten
Bij de studenten is het verhaal niet anders als bij de leerlingen van het middelbare onderwijs. Omdat de Universiteiten en Hogescholen voor de meeste leerlingen dicht zijn, is hier het sociale element misschien nog wel groter. "Bij onze vereniging is er nog wel wat contact tussen leden. Ze gaan samen wat wandelen of fietsen, maar als je geen lid bent en alleen online volgt, dan zit je echt de hele dag op je kamertje. Zeker voor studenten die niet naar huis kunnen heeft dat toch wel impact," zegt voorzitter Teun Stunnenberg van studentenvereniging Tragos in Maastricht. Ook hij hoopt op snel meer perspectief voor jongeren.