Overslaan en naar de inhoud gaan

Iets meer lucht tijdens lockdown: dit mag nu weer

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 9:51

In veel agenda's stond het al met rood omcirkeld: woensdag 3 maart, de coronaversoepelingen. Maar wat mag wel weer en wat niet? 1Limburg zet het op een rijtje.

Zeg maar dag tegen je coronakapsel, want kappers mogen na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest weer aan de slag. Ook andere contactberoepen als schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, pedicures, masseurs en rijschoolhouders mogen de deuren weer opengooien.

Alleen op afspraak
Het ventiel wordt iets losgedraaid. Toch kun je niet zomaar een kapsalon binnenwandelen. Reserveren is volgens het Rijk verplicht en er moet een gezondheidscheck zijn op klanten. Er geldt een mondkapjesplicht en waar mogelijk moet men anderhalve meter afstand houden.

Agenda tjokvol
Wil je woensdag al verlost zijn van je coronacoupe? Dat zal lastig gaan. Na de aangekondigde versoepelingen tijdens de persconferentie zaten kapsalons constant aan de telefoon met het afsprakenboek in de hand. De agenda voor maart van vele Limburgse kappers is vol. Bij kappers kan de wachttijd voor een knipbeurt inmiddels oplopen tot enkele weken.

Rijlessen weer mogelijk
De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Mensen mogen weer rijles volgen en het praktijkexamen doen. Voor de theorie-examens wordt nu uitgewerkt hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk worden afgenomen, meldt de Rijksoverheid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Een uitzondering op de contactberoepen die weer aan de slag mogen, zijn de sekswerkers. Die mogen hun werk nog niet hervatten.

Fysiek winkelen
Wil je een kledingstuk passen in een winkel? Dat mag weer vanaf woensdag. Winkels mogen op afspraak klanten ontvangen. Wel mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn en moeten consumenten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Zo'n bezoekje duurt maximaal tien minuten om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Volgens het Rijk biedt dit mogelijk enige uitkomst voor kleinere ondernemingen. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om online iets te bestellen, te laten bezorgen of af te halen bij de winkel.

Sporten en onderwijs
Dan komen we aan bij het volgende punt: sporten. Jongeren en jongvolwassenen (tot en met 26 jaar) mogen met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Pas op: niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de club. Binnen sporten is nog steeds niet toegestaan, afgezien van enkele topsportcompetities. Sportscholen en sportkantines blijven dicht.

Verder mag de jeugd die op de middelbare school of het mbo zit, sinds maandag (deels) naar school. Leerlingen krijgen minimaal een dag per weer fysiek les.

Avondklok
De belangrijkste maatregel die van kracht blijft, is de avondklok. Die is verlengd tot en met 15 maart 4:30 uur. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok, zegt het Rijk.

Door de genomen verruimingen hamert het kabinet om de basisregels nog beter na te leven. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen