Overslaan en naar de inhoud gaan

'Iederéén moet meer doen tegen verspreiding corona'

Geplaatst opdinsdag 26 oktober 2021 - 20:59

De regering moet zich op zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden richten in de maatregelen tegen corona. Dat vindt hoogleraar Medische Filosofie en Ethiek Guy Widdershoven uit Lanaken.

De hoogleraar van de Vrije Universiteit van Amsterdam meent daarnaast dat er een appèl moet worden gedaan op het morele besef van niet gevaccineerden.

Overtuigingskracht
De hoogleraar stelt dat er overtuigingskracht nodig is om mensen die zich willens en wetens niet laten vaccineren op andere gedachten te brengen. "We zien allemaal de problemen die nu in de gezondheidszorg ontstaan, en dat die vooral worden veroorzaakt door mensen die zich niet hebben laten vaccineren. Dat is te voorkomen door die prik te nemen, niet voor jezelf maar voor je naaste, voor de hele samenleving."

Richten op iedereen
Widdershoven begrijpt dat gevaccineerden het moeilijk te verteren vinden dat een kleine minderheid zich bewust niet laat vaccineren en daardoor de gezondheidszorg onder grote druk blijft staan. Toch moet de regering zich volgens de hoogleraar niet alleen richten tot de ongevaccineerden. "Iedereen, ook de gevaccineerden, kan een bijdrage leveren door zich te houden aan de basisregels om besmettingen tegen te gaan, zoals afstand houden en handen wassen'', stelt Widdershoven.

Drukmiddel
Een coronatoegangsbewijs op meerdere plekken wordt geopperd als oplossing voor het dilemma, hoewel sommigen dit als discriminatie tegen niet-gevaccineerden bestempelen. Volgens Chris Baltussen van de Anti Discriminatie Voorziening Limburg kun je daar echter niet over spreken. "Je kan een toegangsbewijs door middel van vaccinatie of een test krijgen. Er is dus een alternatief."

Marion Eggen

Problemen
Toch kunnen QR-codes ook voor problemen zorgen, meent verkoopster Marion Eggen van speciaalzaak Linolux in Maastricht. "Wie controleert? Ik niet. En daarvoor kunnen we geen extra personeel aannemen. Dat is al zo moeilijk te vinden." Het is dan ook een dilemma voor de verkoopster, die zich prettiger voelt bij de weet dat de mensen in haar winkel gevaccineerd zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen