Overslaan en naar de inhoud gaan

'Iedereen met een ingang kan nu deel groeve claimen'

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 17:05

Vastgoedondernemer Rob Matti uit Valkenburg mag zich bezitter noemen van een mergelgrot waarvan de ingang zich op zijn perceel bevindt. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch bepaald.

Die uitspraak heeft vergaande gevolgen voor de mergelgroeven in Limburg. Dat vreest de Stichting Rotswoning uit Berg en Terblijt, dat de zaak verloor van Matti.

Ingang
De stichting beheert ongeveer 25 kilometer aan tunnelgangen in de groeve bij Berg en Terblijt. Een deel daarvan wordt gehuurd door Matti, die er onder meer feesten en bruiloften laat organiseren. De twee ruimtes die de ondernemer daarvoor huurt, zijn volgens de rechter eigendom van Matti, omdat de ondernemer ook de eigenaar is van de ingang naar het stelsel. De Stichting moet daardoor 23.000 euro aan huur terugbetalen.

Claimen
"Het doet pijn en het raakt me persoonlijk. Zo voel ik het." Frans Bergsteijn van de Stichting Rotswoning vreest voor de gevolgen van de verloren rechtszaak. "Dit kan gevolgen hebben. Het zou best kunnen dat particulieren nu een gedeelte van de groeve gaan claimen omdat ze ergens een ingang hebben tot de tunnels."

Video: L1

Matti is blij dat er eindelijk duidelijkheid is. "Deze zaak loopt al vier jaar en was een heel ingewikkelde kwestie. Vergelijk het met de verkeerstunnels in Maastricht. De rechter zegt in ons geval: wie eigenaar is van de ingang en uitgang is ook eigenaar van de hele tunnel. Daar komt de uitspraak in feite op neer."

Grotwoning
Bergsteijn is dus niet blij met de uitspraak. "Het erge vind ik dat het wat ons betreft altijd goed geregeld was. Nu is ineens alles veranderd." Bergsteijn is naar eigen zeggen vergroeid met 'de berg'. Samen met zijn vrouw Bep woont hij al 27 jaar in een comfortabele grotwoning. "Daar hebben we vier jaar aan gewerkt."

Donkere wolk verdreven
Voor ondernemer Matti breken er na de uitspraak betere tijden aan. "De donkere wolk van deze zaak is eindelijk verdreven. Mijn huurder kan weer feesten en bruiloften organiseren op deze plek. Hoewel, dat zal nog wel even duren in deze coronatijd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen