Overslaan en naar de inhoud gaan

'Iedereen met een ingang kan nu deel groeve claimen'

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 17:05

Vastgoedondernemer Rob Matti uit Valkenburg mag zich bezitter noemen van een mergelgrot waarvan de ingang zich op zijn perceel bevindt. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch bepaald.

Die uitspraak heeft vergaande gevolgen voor de mergelgroeven in Limburg. Dat vreest de Stichting Rotswoning uit Berg en Terblijt, dat de zaak verloor van Matti.

Ingang
De stichting beheert ongeveer 25 kilometer aan tunnelgangen in de groeve bij Berg en Terblijt. Een deel daarvan wordt gehuurd door Matti, die er onder meer feesten en bruiloften laat organiseren. De twee ruimtes die de ondernemer daarvoor huurt, zijn volgens de rechter eigendom van Matti, omdat de ondernemer ook de eigenaar is van de ingang naar het stelsel. De Stichting moet daardoor 23.000 euro aan huur terugbetalen.

Claimen
"Het doet pijn en het raakt me persoonlijk. Zo voel ik het." Frans Bergsteijn van de Stichting Rotswoning vreest voor de gevolgen van de verloren rechtszaak. "Dit kan gevolgen hebben. Het zou best kunnen dat particulieren nu een gedeelte van de groeve gaan claimen omdat ze ergens een ingang hebben tot de tunnels."

Video: L1

Matti is blij dat er eindelijk duidelijkheid is. "Deze zaak loopt al vier jaar en was een heel ingewikkelde kwestie. Vergelijk het met de verkeerstunnels in Maastricht. De rechter zegt in ons geval: wie eigenaar is van de ingang en uitgang is ook eigenaar van de hele tunnel. Daar komt de uitspraak in feite op neer."

Grotwoning
Bergsteijn is dus niet blij met de uitspraak. "Het erge vind ik dat het wat ons betreft altijd goed geregeld was. Nu is ineens alles veranderd." Bergsteijn is naar eigen zeggen vergroeid met 'de berg'. Samen met zijn vrouw Bep woont hij al 27 jaar in een comfortabele grotwoning. "Daar hebben we vier jaar aan gewerkt."

Donkere wolk verdreven
Voor ondernemer Matti breken er na de uitspraak betere tijden aan. "De donkere wolk van deze zaak is eindelijk verdreven. Mijn huurder kan weer feesten en bruiloften organiseren op deze plek. Hoewel, dat zal nog wel even duren in deze coronatijd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen