Overslaan en naar de inhoud gaan

'Iedereen heeft gebrek aan balans door coronacrisis'

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 18:44

"Het coronavirus heeft voor iedereen verschillende gevolgen gehad, maar collectief hebben we allemaal een gebrek aan balans." Dat zegt Ralf Smeets. Hij was geestelijk verzorger bij de Zuyderland Ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen en is nu staflid bij de beroepsvereniging Geestelijke Verzorging.

Smeets deed zijn uitspraken in L1mburg Centraal.

1 jaar Corona in Nederland
Zaterdag is het exact één jaar geleden dat de eerste coronabesmetting werd vastgesteld in Nederland. Sindsdien is het leven totaal anders geworden in Nederland, erkent ook Smeets. "Het betekent voor iedereen wat anders. Mensen zijn voorbeeld familieleden kwijtgeraakt, hebben hun baan verloren, werken in de zorg of je bent opgroeiend kind en mist contact." Toch is er een overeenkomst. "Het verlies of gebrek aan balans. Dat zie je bij iedereen en voor de samenleving ook." Smeets ziet dat mensen steeds verder uitgeput raken door de langdurige coronamaatregelen. Beroepsvereniging VGVZ ziet dat mensen angstig zijn, eenzaam zijn en boos.

Niet meer 'in control'
"
Door het virus kregen we te maken met iets dat we niet konden beheersen", zegt Smeets. "We zijn gewend om alles zo vorm te geven als we zelf willen, maar daar ging een streep door. Doordat we elkaar niet meer mogen aanraken, nergens meer naartoe kunnen, en er een avondklok is, zijn veel mensen niet meer in balans."

Lastig ontspannen
Het is niet vreemd dat we af en toe uit het lood zijn. Volgens Smeets is het een collectief trauma dat we opgelopen hebben en er is soms weinig houvast. 'Het lastige is dat je niet even naar een terrasje kan of met vrienden kan afspreken om te ontspannen of kunt toeleven naar een vakantie." Toch is dat nu juist heel belangrijk. "Probeer meer dan anders ontspanning te zoeken, ga op zoek naar balans in je leven zoek het gesprek op met iemand, dus blijf het benoemen." Volgens Smeets is het helemaal niet gek om daarbij hulp te zoeken. Hij verwijst naar de website van de Vereniging van Geestelijke Verzorging. "Daar kun je altijd terecht voor hulp", zegt hij.

Verhalen blijven vertellen
Belangrijk is te blijven praten over het afgelopen coronajaar. "Door de verhalen te vertellen, kunnen we het een plek geven', vervolgt Smeets. Dat geldt niet alleen voor de coronapatiënten, maar ook voor mensen die eenzaam zijn, ouders die thuis les geven aan hun kinderen, en mensen die die hele dag voor hun scherm thuis werken en het huis bijna niet uitkomen", zegt Smeets.

Meer info is te vinden op de site van de Vereniging van Geestelijke Verzorging. Ook is er een landelijk telefoonnummer voor Centra voor Levensvragen: 085-00 43 063.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen