Overslaan en naar de inhoud gaan

IC's propvol: 'Denken aan versoepelingen is onbegrijpelijk'

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 10:16

De situatie op Limburgse intensive cares is zorgelijk op dit moment. Ruimte voor versoepelingen van de coronamaatregelen is er daarom nog absoluut niet.

Dat zegt Helen Mertens, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), maandag in de L1-Nieuwsshow.

Limburgse patiënten naar Aken
"Alle ziekenhuizen in Limburg liggen op dit moment ongelofelijk vol. Net als vorig jaar april zijn de IC-bedden weer het knelpunt." Precieze aantallen vindt Martens lastig om te noemen omdat de situatie erg veranderlijk is. "Een aantal weken geleden vingen we patiënten uit bijvoorbeeld Amsterdam op, nu zijn wij juist de regio die patiënten elders plaatst." Mertens verwacht dat het daarom een kwestie van tijd is voordat Limburgse patiënten ook naar bijvoorbeeld Aken worden overgeplaatst.

Kantelpunt door Janssen-vaccin
Mertens noemt het "haast onbegrijpelijk" dat er in de afgelopen dagen gedacht werd aan versoepelingen van de coronamaatregelen. "Als je het vanuit het perspectief van de ziekenhuizen bekijkt, kun je niet anders dan de versoepelingen uit te stellen." Het kabinet besloot gisteren de geplande versoepelingen van 21 april een week te verschuiven, naar 28 april. Volgens Mertens biedt die week ruimte voor het kantelpunt dat de vaccinaties moeten bewerkstelligen. "Het vaccinatieprogramma in Nederland gaat tot dusver erg traag. Toch denk ik dat de inzet van de Janssen-vaccins, die deze week beschikbaar worden, een verschil gaat maken."

Video L1

Lees ook: Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'

Nieuw IC-personeel nog niet klaar
Ondanks het feit dat er vanaf de coronapandemie volgens Mertens enorm is geïnvesteerd in intensive care-bedden, biedt dat nu nog geen soelaas. "Het is een te korte periode om IC-verpleegkundigen klaar te stomen. Daarom zijn we nog steeds genoodzaakt om personeel dat bijvoorbeeld de beademingsapparatuur bedient op de operatiekamer, in te zetten op de IC. Dat is de voornaamste reden dat de reguliere zorg steeds wordt afgeschaald."

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen