Overslaan en naar de inhoud gaan

IC Zuyderland Heerlen vol: eerste ic-patiënt overgeplaatst

Geplaatst opzaterdag 24 april 2021 - 22:00

Een traumahelikopter heeft zaterdag al één ic-patiënt vanuit het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen overgebracht naar een ander ziekenhuis in Nederland.

Dat bevestigt een woordvoerder van Zuyderland. Of het om een coronapatiënt gaat, kan het ziekenhuis niet beamen.

Nog niet het einde
Er worden nog meer ic-patiënten overgeplaatst. Het verplaatsen van ic-patiënten is nodig, omdat de intensive care-afdeling vol ligt. "Er moet ruimte worden gemaakt op de ic. Van de 44 bezette ic-bedden was vrijdag 1 ic-bedje vrij", aldus de woordvoerder. Later werden dat twee lege ic-bedden en vrijdagavond lag het weer helemaal vol.

'Code zwart'
Zuyderland trok vrijdag aan de bel bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het ziekenhuis spreekt van een zeer ernstige situatie. "We zitten tegen de grens van 'code zwart' aan", verklaart de woordvoerder. In geval van 'code zwart' beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet.

Lees ook: 'Zuyderland dicht tegen code zwart aan'

Begin deze week heeft het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen en Geleen dicht tegen 'code zwart' aan gezeten. Het water staat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel tot aan de lippen. Mensen zijn overbelast. Volgens bestuursvoorzitter David Jongen is het bijna niet uit te leggen aan de rest van Nederland hoe het er nu in de ziekenhuizen aan toe gaat. Het scenario waar Jongen voor vreesde lijkt zich nu te voltrekken: de ruimte voor versoepelingen terwijl Zuyderland aan de noodrem trekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen