Overslaan en naar de inhoud gaan

IC-arts dacht zelf te sterven op de IC

Geplaatst opzaterdag 9 mei 2020 - 7:00

Anesthesioloog en intensivist Meta van der Woude had al afscheidsboodschappen opgenomen op haar smartphone omdat ze er rekening mee hield dat ze een besmetting met Covid-19 niet zou overleven.

De 54-jarige IC-arts van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard en Heerlen raakte half maart besmet door het contact met een patiënt van wie op dat moment nog niet bekend was dat hij ziek was door het coronavirus.

Doorgewerkt
"Ik kreeg eerst lichte klachten, maar werkte door. Toen ik koorts kreeg bleef ik, volgens protocol, thuis en vanaf dat moment werd het ziektebeeld steeds erger. Ik voelde dat het wel eens fout kon gaan en op de IC zou belanden en omdat ik weet hoe groot de risico's op overlijden daar zijn, nam ik afscheidsboodschappen op voor familie en vrienden. Daarna gaf ik mijn smartphone af met de opdracht om in geval van mijn overlijden de filmpjes te verspreiden." Uiteindelijk belandde ze op haar eigen intensive care.

Werkplek
De IC is een plek die Meta van der Woude door en door kent. Het is al vele jaren haar werkplek. "Voor mijn collega's was het een moeilijke opgave om mij daar te verzorgen. Er speelt van alles mee: emoties omdat collega's je zien lijden, of de zenuwen bij het aanbrengen van een infuus als het om een vakgenoot gaat. Daarom was het beter om mij elders te behandelen. Het werd het Radboud in Nijmegen."

Slapen
Op de IC lag ze aan de beademing. "Ik probeerde mijn patiënten altijd zoveel mogelijk wakker te houden. Maar nu ik daar zelf lag wilde ik niets liever dan slapen."

Meta overleefde de ziekte en is nu al enkele weken bezig met de revalidatie. "Lichamelijk gaat het al een stuk beter. Met het geestelijk herstel ben ik ook nog bezig met de hulp van een psycholoog." Het zal nog maanden duren voor Meta weer als IC-arts aan het werk kan. Er zullen niet veel collega's zijn die aan den lijve hebben ondervonden wat het betekent om beademd te worden op een IC. "Ik heb een schat aan informatie opgedaan die ik ook kan delen met collega's en verplegend personeel. Maar ik vraag me af of ik het emotioneel aan kan om straks een mede-coronapatiënt te behandelen. De tijd zal het leren."

arts op IC
Intensivist Meta van der Woude op de IC.
Foto: Intensivist Meta van der Woude

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen