Overslaan en naar de inhoud gaan

IC-afdeling Zuyderland loopt vol: 'Nog 9 bedden vrij'

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 19:57

Alle intensive care-bedden in de Zuyderland-ziekenhuizen worden dit weekend naar verwachting gevuld.

Roel Goffin, bestuurslid van Zuyderland, geeft in L1-programma Avondgasten: Corona in Limburg aan dat er nog negen bedden vrij zijn voor coronapatiënten.

In control
Waar in andere delen van het land het aantal IC-opnames minder hard stijgt, werden de ziekenhuizen in Heerlen en Geleen de afgelopen anderhalve dag geconfronteerd met veel nieuwe patiënten. "De laatste 36 uur zien we de stijging verder doorzetten. Maar dat betekent niet dat we niet in control zijn", aldus Goffin. "Maar we denken die negen IC-bedden voor de rest van de patiëntengolf, die we dit weekend nog verwachten, wel nodig te hebben."

132 patiënten uit ziekenhuis
Er is ook goed nieuws. Inmiddels hebben 132 besmette mensen het ziekenhuis verlaten. “Dat is een mooi aantal coronapatiënten dat wij beter hebben kunnen maken”, zegt de bestuurder, die aangeeft dat die cijfers ook belangrijk zijn voor het personeel. “Als er succesjes kunnen worden gevierd met patiënten, familie en mantelzorgers, dan zorgt dat voor motivatie.”

Hoeveel coronapatiënten er nu exact in de Zuyderland-locaties verblijven, is niet bekend.

Testen
De afgelopen dagen was er het nodige te doen om mondkapjes die niet veilig genoeg zouden zijn. Zuyderland heeft een geplande distributie van mondkapjes woensdag uitgesteld, omdat de mondkapjes eerst getest moeten worden, bevestigt Goffin. Afgelopen week kreeg het ziekenhuis een lading mondkapjes, die niet aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldeed.

Zekere voor onzekere
Goffin verwacht dat binnen twee à drie dagen de lading nieuwe mondkapjes in gebruik kan worden genomen. "We nemen het zekere voor het onzekere. We laten mondkapjes eerst testen en dan kunnen we ze in gebruik nemen."

Lees ook: Afgekeurde mondkapjes bij Coronacentrum: 'Dit is schrikken'

Coronacentrum
Goffin stelt aan dat het personeel in de Zuyderland-ziekenhuizen niet met inferieure mondkapjes heeft hoeven werken. Alleen bij de huisartsenpost van het tijdelijke coronacentrum in Urmond waren ze korte tijd in omloop, bevestigt de bestuurder.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen