Overslaan en naar de inhoud gaan

Hybride werken de toekomst? Werkgevers experimenten

Geplaatst opzondag 17 oktober 2021 - 17:38

Steeds meer bedrijven bieden de kans om gedeeltelijk thuis te werken. De Universiteit Maastricht is onder werknemers een onderzoek gestart naar het hybride werken, gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor. Ook Vodafone in Maastricht zet hierop in.

De Universiteit wil in kaart brengen hoe het nieuwe werken kan worden ingezet onder de ruim 4000 medewerkers.

Hybride werken
Het nieuwe werken staat in de kinderschoenen, en is dus nog aftasten voor de Universiteit Maastricht. Volgens projectleider van het onderzoek Cyriel Heuts is thuiswerken in ieder geval niet even een laptopje mee naar huis en inpluggen. "Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het ergonomisch inrichten van werkplek. als je thuis en op kantoor een werkplek hebt, dan moeten beide ergonomisch worden ingericht." Ook is het een vraagstuk voor leidinggevenden hoe je een team bij elkaar kan houden als een deel thuis werkt en een deel op kantoor, vertelt Heuts.

Meningen verschillen
Momenteel werkt de onderwijsinstelling al met roosters voor het werken op kantoor en thuis. Zo wordt het mogelijk voor elf medewerkers om samen drie bureaus te delen. Niet iedereen denkt hetzelfde over thuiswerken, zoveel is duidelijk binnen de universiteit. Loopbaanbegeleider Hanneke Wessels werkt bijvoorbeeld het liefst op kantoor. Ze is blij dat ze mensen weer 'live kan spreken' en haar collega's weer kan zien. Voor haar directe collega Hortense Knallen is het anders. De loopbaanbegeleider vindt het prettig om thuis te werken: "Ik heb een mooi thuiskantoor gemaakt voor mezelf. Dan zeg ik 's morgens tegen mijn man: 'ik ga naar kantoor', en dan ga ik boven op mijn kamer werken."

Video: L1

Thuiswerkplek
Volgens Nathalie Spronck van Vodafone Maastricht heeft thuiswerken in de afgelopen tijd een groot verschil gemaakt. Zo ziet het bedrijf door het gedeeltelijk thuiswerken minder reisbewegingen, een betere balans met het privéleven en minder zieke medewerkers. Daarom start het bedrijf in november met Connected working, een al ietwat concretere uitwerking van het hybride werken. Zo kunnen medewerkers een beeldscherm en toetsenbord krijgen. Er is een fiscale ruimte van 1000 euro voor kantoormeubilair.

Stijging
Toch betekent de verschuiving van werkplek niet dat er minder mensen de trein of bus zullen nemen, verwacht Arriva. De vervoerder ziet juist een flinke toename in het aantal mensen dat met het openbaar vervoer rijdt. Inmiddels rijden ze weer met een capaciteit van 85 procent. Arriva is van plan vanaf 2024 weer op volledige capaciteit te zullen gaan rijden.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen