Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Huwelijksaanzoek in de hel van Nepal

Geplaatst opwoensdag 6 mei 2015 - 19:20

John en Simone waren 'gewoon' op vakantie in Nepal. Ze ontsnapten aan de dood tijdens de aardbeving. Onder het motto 'als we dit overleven, dan kunnen we alles aan', vroeg John zijn vriendin ten huwelijk.

John van de Laar uit Maasbree en Simone Schoffeleers uit Beek hebben heel veel geluk gehad. Toen op 25 april de grond in Nepal begon te trillen waren ze aan het trekken ze in het berggebied waar de aardbeving het hevigst was.

Hoogteziekte
Eigenlijk hadden ze nog hoger op de berg moeten zitten, maar John kreeg last van hoogteziekte. Daarom besloten ze 's ochtends vroeg op 25 april om terug richting dal te gaan. "Dat bleek onze redding te zijn", vertelt John. Drie uur voor de aanbeving liepen ze nog door Langtang Village, het dorpje dat het allerergst getroffen is door de aardbeving. Ze twijfelden nog of ze daar zouden stoppen, maar John was ondanks zijn hoogteziekte fit genoeg om door te lopen. "Dat dorpje is helemaal weggevaagd. Daar zijn nagenoeg geen overlevenden", legt Simone uit.

Beelden van de ramp in Nepal.
Foto: L1

'Klonk als onweer'
Samen met hun gids vervolgden John en Simone die ochtend nietsvermoedend hun tocht. Vlak voor twaalf uur begon de aarde te schudden. "Het klonk als onweer, maar de lucht was stralend blauw", zegt John. "Daarna hoorde je knakgeluiden. Toen dacht ik: shit, dit zijn bomen die knakken en rotsen die naar onder komen. Toen zag ik een hele grote steen en daar zijn we achter gedoken."

Gevaar voor eigen leven
Achter die grote steen doorstonden ze de aardbeving, waarbij hun gids nog bijna werd geraakt door een rondvliegend rotsblok. Vervolgens klauterden ze met gevaar voor eigen leven verder naar beneden. "Op het pad lagen rotsblokken ter grootte van een Fiat Panda en overal geknakte bomen. We moesten maar hopen dat er niet opnieuw een landverschuiving was."

Beelden van de ramp in Nepal.
Foto: L1

Kamp
Na uren survivelen kwamen ze terecht bij een groep van zo'n tachtig man, die een geïmproviseerd kamp gemaakt hadden in de buurt van een rivier. "Met die groep hebben we vervolgens nog zes dagen op de berg overleefd." Er werd gekookt met het weinige voedsel dat er was. Schuilen deden ze achter een groot rotsblok en water werd gehaald uit een nabij gelegen rivier.

Huwelijksaanzoek
Maar op die schuilplek gebeurde nog iets bijzonders. "Ik had eigenlijk bedacht om Simone op de hoogste berg ten huwelijk te vragen", vertelt John. "Toen kreeg ik hoogteziekte en ging dat dus niet door. Achteraf is dat maar goed." En dus kwam het huwelijksaanzoek op een bijzonder moment. Op de dag van de aardbeving, aan het eind van het onze overlevingstocht, toen heb ik haar gevraagd. Zo hebben we toch nog een mooie herinnering aan deze dag." "En ik heb ja gezegd", lacht Simone.

Beelden van de ramp in Nepal.
Foto: L1

Legerhelikopter
Zes dagen later haalde een helikopter John en Simone, samen met de rest van de groep, van de berg af. Na een nacht in een vluchtelingenkamp werden ze door een legerhelikopter richting vliegveld gebracht. Zaterdag kwam het verloofde stel thuis. Ze hebben het gered, in tegenstelling tot duizenden anderen. "We vinden het belangrijk om ons verhaal te vertellen, want als je hier in Nederland zit kun je je lastig voorstellen hoe het daar op dit moment is."

Hulp
Simone en John roepen iedereen op om vooral te doneren. Dat kan via Giro 555, maar ook via Operatie Sahayoga. "Dat is een project van Nederlanders waarmee we samen vastzaten op de berg", legt Simone uit. "Alle hulp is nodig. Wij konden wegvliegen naar een veilig thuis, maar de Nepalese bevolking slaapt gewoon op straat. Voedsel is onbetaalbaar aan het worden. Als er niet genoeg hulp komt, krijg je straks een humanitaire ramp die misschien nog wel meer doden oplevert dan de aardbeving zelf."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

verlovingsring cindy venlo
Venlose vergeet verlovingsring op wc in Purmerend
Global Exploration begint actie voor Nepal
Inzameling voor Noord-Limburgs hulpproject Nepal
Groep wandelaars uit Kerkrade terug uit rampgebied Nepal
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen