Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurschuld eerder aangepakt in Maastricht

Geplaatst opzaterdag 31 januari 2015 - 12:10

De woningcorporaties Servatius, Woonpunt en Maasvallei gaan al bij twee maanden huurachterstand in gesprek met de betreffende huurder.

Dat is afgesproken in een convenant met de gemeente Maastricht, zo maakte wethouder André Willems bekend.

'Erop-af-team'
Door eerder in te grijpen, hopen de corporaties en de gemeente huisuitzettingen te voorkomen. In een persoonlijk gesprek met een consulent van de corporaties wordt bij twee maanden huurachterstand naar een oplossing gezocht. Biedt dat geen soelaas, dan wordt het zogeheten ‘Er-op-af-team’ ingezet.

De Kredietbank bekijkt dan meteen de financiële situatie en gaat, als het louter om geldgebrek gaat, meteen aan de slag.

Centraal meldpunt
Is de problematiek van de huurder breder, wat volgens wethouder André Willems in het grootste deel van de gevallen zo is, dan wordt een centraal meldpunt ingeschakeld. "Dat is ondergebracht bij het Veiligheidshuis. Verschillende instanties bekijken dan de problemen en spreken af wie de regie neemt over de betreffende casus", antwoordt Willems op vragen van Antoine van Lune (PvdA). Van Lune vroeg het stadsbestuur naar het beleid ter voorkoming van huisuitzettingen.

Huisuitzetting
Helpt de aanpak via het Veiligheidshuis niet, dan wordt het ‘laatste kans-beleid’ ingezet: met de huurder worden zeer strikte afspraken gemaakt over begeleiding en betalingen. Wordt dan geen oplossing gevonden, dan volgt huisuitzetting.

Cijfers
In Maastricht werden in 2014 65 huurders uitgezet vanwege wanbetaling van de huur, mede doordat de corporaties zelfstandig ook al overgingen tot acties. In 2013 stond dat aantal nog op 83, een jaar daarvóór zelfs op 89. Het stadsbestuur onderzoekt op verzoek van Van Lune nog hoe het met huisuitzettingen gesteld is bij particuliere verhuurders.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zonnepanelen voor 3000 Limburgse huurhuizen
Onderzoek: In welke staat verkeert jouw huurhuis?
Hoog risico voor huurders Heerlen en Roermond
Woningbouw Wijk Huis
Woningcorporatie Woonpunt doet minder huisuitzettingen
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen