De woningcorporaties Servatius, Woonpunt en Maasvallei gaan al bij twee maanden huurachterstand in gesprek met de betreffende huurder.
Dat is afgesproken in een convenant met de gemeente Maastricht, zo maakte wethouder André Willems bekend.
'Erop-af-team'
Door eerder in te grijpen, hopen de corporaties en de gemeente huisuitzettingen te voorkomen. In een persoonlijk gesprek met een consulent van de corporaties wordt bij twee maanden huurachterstand naar een oplossing gezocht. Biedt dat geen soelaas, dan wordt het zogeheten ‘Er-op-af-team’ ingezet.
De Kredietbank bekijkt dan meteen de financiële situatie en gaat, als het louter om geldgebrek gaat, meteen aan de slag.
Centraal meldpunt
Is de problematiek van de huurder breder, wat volgens wethouder André Willems in het grootste deel van de gevallen zo is, dan wordt een centraal meldpunt ingeschakeld. "Dat is ondergebracht bij het Veiligheidshuis. Verschillende instanties bekijken dan de problemen en spreken af wie de regie neemt over de betreffende casus", antwoordt Willems op vragen van Antoine van Lune (PvdA). Van Lune vroeg het stadsbestuur naar het beleid ter voorkoming van huisuitzettingen.
Huisuitzetting
Helpt de aanpak via het Veiligheidshuis niet, dan wordt het ‘laatste kans-beleid’ ingezet: met de huurder worden zeer strikte afspraken gemaakt over begeleiding en betalingen. Wordt dan geen oplossing gevonden, dan volgt huisuitzetting.
Cijfers
In Maastricht werden in 2014 65 huurders uitgezet vanwege wanbetaling van de huur, mede doordat de corporaties zelfstandig ook al overgingen tot acties. In 2013 stond dat aantal nog op 83, een jaar daarvóór zelfs op 89. Het stadsbestuur onderzoekt op verzoek van Van Lune nog hoe het met huisuitzettingen gesteld is bij particuliere verhuurders.