Overslaan en naar de inhoud gaan

Huub Stapel speelt Titus Brandsma in podcast KRO-NCRV

Geplaatst opvrijdag 13 mei 2022 - 12:57

Acteur Huub Stapel uit Tegelen speelt pater karmeliet Titus Brandsma (1881- 1942) in een podcast die KRO-NCRV zondag lanceren.

Zondag verklaart paus Franciscus Brandsma heilig op het Sint-Pietersplein in Rome.

Podcast
De podcast gaat over de laatste maanden van het leven van de pater. Hij werd in 1942 opgepakt door de Duitse bezetters wegens zijn openlijke kritiek op het nationaal-socialisme. Brandsma stak die kritiek al ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet onder stoelen of banken. Hij werkte onder meer als journalist. Onder zijn leiding vaardigden de bisschoppen in 1941 een verbod uit op het opnemen van NSB-advertenties in katholieke dagbladen.

Lees ook: Georganiseerde reis heiligverklaring Titus Brandsma zit vol

Concentratiekamp
Brandsma stierf op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau aan de gevolgen van ontberingen. Kampgenoten hebben later verklaard dat hij in Dachau veel mensen tot steun is geweest. Hij schreef in die tijd ook nog twee boekjes, die recent in herdruk zijn gegaan. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.

Op televisie
In de podcast van KRO-NCRV gaat een hedendaagse journalist, vertolkt door Sinan Can, op zoek naar de beweegredenen van Brandsma. Andere rollen worden onder meer gespeeld door Roos Schlikker, Thomas Cammaert en Alfred van den Heuvel. KRO-NCRV zendt de heiligverklaring van Titus Brandsma zondag rechtstreeks uit vanuit Rome. Voorafgaand aan de plechtigheid is er vanaf 09:30 uur een praatprogramma op televisie vanuit het oude stadhuis van Bolsward, vlakbij Ugoklooster, waar Titus Brandsma werd geboren als boerenzoon.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen