Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulptroepen plukken massaal mirabellen in Baarlo

Geplaatst opzaterdag 8 augustus 2020 - 17:20

Bij fruitboerderij Görtz in Baarlo geloofden ze zaterdagochtend hun ogen niet. Tientallen dagjesmensen kwamen helpen met het plukken van de mirabellen.

"We hebben een paar dagen geleden een oproep gedaan", vertelt Susanne Görtz. "Maar zoveel mensen hadden we niet verwacht."

Noodzaak
De oproep mondde uit in een gezellig uitje voor buurtgenoten, toeristen en dagjesmensen. Maar het is ook noodzaak dat de kleine gele pruim zo snel mogelijk geoogst wordt. "Onze mirabellen eindigen als puree of jam in luxere hotels en cruiseschepen. Dit jaar is er bijna geen afzet door de coronacrisis. Het fruit is nu rijp en moet binnen een paar dagen geplukt worden", vertelt Görtz.

Video: L1

Vlaai
Voor twee euro de kilo mogen mensen zoveel plukken als ze maar willen. "Ik heb nu dertien kilo. De oogst is nog niet binnen. Ik ga voor nog een emmer", vertelt één van de plukkers. "Het plan is om ze op alcohol te zetten en dan vlaai van te maken", vertelt hij. In de boomgaard hangt naar schatting 20.000 kilo fruit aan.

Zeldzaam
Fruitboerderij Görtz is een van de weinige mirabellenkwekers in het land. In Frankrijk en Duitsland zitten de meeste kwekers. "Het is een echt streekproduct", vertelt Susanne. "Vroeger hadden veel mensen een fruitboom met mirabellen in de tuin staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen