Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulptroepen plukken massaal mirabellen in Baarlo

Geplaatst opzaterdag 8 augustus 2020 - 17:20

Bij fruitboerderij Görtz in Baarlo geloofden ze zaterdagochtend hun ogen niet. Tientallen dagjesmensen kwamen helpen met het plukken van de mirabellen.

"We hebben een paar dagen geleden een oproep gedaan", vertelt Susanne Görtz. "Maar zoveel mensen hadden we niet verwacht."

Noodzaak
De oproep mondde uit in een gezellig uitje voor buurtgenoten, toeristen en dagjesmensen. Maar het is ook noodzaak dat de kleine gele pruim zo snel mogelijk geoogst wordt. "Onze mirabellen eindigen als puree of jam in luxere hotels en cruiseschepen. Dit jaar is er bijna geen afzet door de coronacrisis. Het fruit is nu rijp en moet binnen een paar dagen geplukt worden", vertelt Görtz.

Video: L1

Vlaai
Voor twee euro de kilo mogen mensen zoveel plukken als ze maar willen. "Ik heb nu dertien kilo. De oogst is nog niet binnen. Ik ga voor nog een emmer", vertelt één van de plukkers. "Het plan is om ze op alcohol te zetten en dan vlaai van te maken", vertelt hij. In de boomgaard hangt naar schatting 20.000 kilo fruit aan.

Zeldzaam
Fruitboerderij Görtz is een van de weinige mirabellenkwekers in het land. In Frankrijk en Duitsland zitten de meeste kwekers. "Het is een echt streekproduct", vertelt Susanne. "Vroeger hadden veel mensen een fruitboom met mirabellen in de tuin staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen