Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp in aantocht voor illegalen in Zuid-Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 december 2014 - 13:54

Met de winter voor de deur, is er goed nieuws voor illegale, uitgeprocedeerde asielzoekers in Zuid-Limburg.

Vier hulporganisaties slaan de handen ineen om illegalen bad, bed en brood te bieden. Dat zijn de Stichting Vlot Zuid-Limburg, Leger des Heils, stichting Wereldwijd en de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom Limburg.

Ze gaan samen zogeheten shelters bouwen, waar gemiddeld voor 15 illegalen bed, bad en brood te vinden is.

Noodopvang
Naar schatting bevinden zich in het zuiden van de provincie zo'n 100 tot 120 uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat aantal neemt jaarlijks toe. Vaak zitten ze ondergedoken bij vrienden of kennissen.

De noodopvang van de Stichting Vlot in Heerlen biedt inmiddels in drie huizen onderdak aan deze asielzoekers. Het gaat om mensen die niet terug kunnen naar hun land omdat ze daar niet meer veilig zijn. In Heerlen zitten de huizen vol en zijn er wachtlijsten.

Regelgeving
De Raad van Europa bepaalde dat Nederland aan iedere burger bed, bad en brood moet bieden. Dat geldt dus ook voor illegalen die niet meewerken aan terugkeer naar hun vaderland.

Het comité van Europese ministers van Buitenlandse zaken komt begin 2015 bijeen en zou eventueel de regels kunnen aanpassen. Het kabinet wacht op deze bijeenkomst voordat het maatregelen gaat nemen.

Shelter
Nu de winter voor de deur staat, wordt de situatie steeds slechter. Veel uitgeprocedeerde asielzoekers leven op straat en kunnen vaak nergens anders terecht.

De eerste shelter zal zeer waarschijnlijk begin komend jaar in de regio Parkstad komen.

L1
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vluchtelingen in een asielzoekerscentrum
PVV: geen gemeenschapsgeld voor uitgeprocedeerden
250 asielzoekers naar Landsrade
Zuid-Limburg werkt samen aan vluchtelingenproblematiek
Burgerwacht Soldiers of Odin ook in Zuid-Limburg actief
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen