Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp aan België: 'Vrouw gered die in eigen ontlasting zat'

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 20:42

De gevolgen van het hoge water zijn in België, en dan met name Wallonië, vele malen erger dan bij ons in Limburg. Macy Ophelders uit Roermond rijdt sinds vorige week bijna iedere dag op en neer naar de provincie Luik om te helpen.

Al dagen is ze samen met andere hulpverleners in de weer om alle rotzooi die het water heeft achtergelaten op te ruimen. "Complete inboedels hebben we al uit de woningen getrokken. We proberen alles zo goed mogelijk schoon te maken", zegt Ophelders vrijdag in L1mburg Centraal.

Niet geloven
De situatie daar is schrijnend of beter gezegd: niet te bevatten. "Als je daar bent, kun je het gewoon niet geloven. Het is nog tien keer erger dan de beelden. Verschrikkelijk gewoon", vertelt de vrijwilligster.

Plunderingen
Ieder uur rijdt ze samen met andere hulpverleners rond om de bewoners van verwoeste huizen te voorzien van eten en drinken. Vooral in de achterstandswijken is dat nodig. Maar als ze in de avond aan de deur staat, blijft die gesloten. Dat komt volgens Ophelders vanwege de plunderingen, de angst daar is voelbaar. "Ze zijn bang en doen dan voor niemand de deur open."

Lijken
De verhalen zijn aangrijpend, erkent Ophelders. "We hebben laatst een vrouwtje gered die in haar eigen ontlasting zat." Maar daar blijft het niet bij: de kans bestaat dat er nog lijken in het water of woningen liggen. "Dat hebben we in ons achterhoofd. Dat is iets wat we niet willen tegenkomen, maar we moeten er wel rekening mee houden." Het dodental in België als gevolg van de overstromingen in de regio Luik is opgelopen naar 36, melden diverse media.

Hulp van militairen
Vorige week werd de Belgische provincie Luik hard getroffen door de regenval. Op sommige plekken viel de elektriciteit uit en moesten woningen worden ontruimd. Ruim 300 militairen bieden hulp aan de slachtoffers van de watersnood.

Ook dit weekend wordt er slecht weer voorspeld en is het alle hens aan dek, stelt Ophelders.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen