Overslaan en naar de inhoud gaan

Huldiging Dumoulin in Maastricht alleen als hij dat wil

Geplaatst opdonderdag 11 augustus 2016 - 12:01

De gemeente Maastricht bekijkt of ze Tom Dumoulin op 'gepaste wijze' in het zonnetje kan zetten na het behalen van zijn zilveren medaille op de Olympische tijdrit.

De gemeente Maastricht heeft bij Tom Dumoulin geïnformeerd hoe hij tegenover een eventuele huldiging staat. Er komt alleen een huldiging als hij dat wil. Dat is de voorlopige conclusie van een intern overleg bij de gemeente.

Trots
Na het behalen van het zilver, liet Dumoulin in een eerste reactie weten toch teleurgesteld te zijn. Zijn missie was namelijk goud. Later die avond, bij de huldiging in het Holland House in Rio, was Dumoulin als een stuk trotser op zijn tweede plek.

Reactie
Gedeputeerde Ger
Koopmans van sportzaken laat in een eerste reactie weten dat er intern nog niet gesproken is over een officieel eerbetoon. Gouden sporters worden meestal door de provincie gehuldigd en tevens benoemd tot Limburger van Verdienste. Die eer viel in 2008, na de Olympische Spelen in Beijing, ten beurt aan hockeyster Maartje Paumen en rolstoeltennisster Sharon Walraven.

Paumen
Sporters die een gouden medaille halen op de Olympische Spelen worden vrijwel altijd gehuldigd in hun woonplaats. Doorgaans volgt er ook een ontvangst bij de Koning. Na afloop van de vorige zomerspelen werden 'gouden' sporters tevens geridderd. Zo werd onder andere hockeyster Maartje Paumen in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau.

Tweede
Een huldiging bij het behalen van een tweede plek is niet gebruikelijk. Toch werd bijvoorbeeld de Nederlandse voetbalploeg in 2010 groots onthaald na de verloren WK-finale in Zuid-Afrika. Ook werden bondscoach Bert van Marwijk, zijn assistent Dick Voorn en aanvoerder Mark van Bommel destijds door de gouverneur benoemd tot Limburger van Verdienste.

Vuelta
Vorig jaar werd er al eens gezinspeeld op een mogelijke huldiging van Dumoulin, nadat hij in de Vuelta dagenlang de leiderstrui droeg. Tijdens de Vuelta werd er nagedacht over een huldiging, maar daarvan wilde Dumoulin niks weten zolang de eindzege nog niet was veiliggesteld. Uiteindelijk verloor Dumoulin in de laatste bergrit van de ronde veel tijd en werd hij uiteindelijk 6e in de eindrangschikking.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen