Overslaan en naar de inhoud gaan

Huizenprijzen Zuid-Limburg 'koopje', ton onder gemiddelde

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 12:20

De huizenprijzen in Zuid-Limburg zijn afgelopen jaar met zo'n 15 procent gestegen.

Met een gemiddelde verkoopprijs van net geen 300.000 euro is Zuid-Limburg ook een van de goedkoopste regio's om een woning te kopen, blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM donderdag bekendmaakte .

Uithoeken
Alleen de regio Delfzijl (243.000 euro) en Zeeuws-Vlaanderen (289.000 euro) zijn nog goedkoper. Opvallend is dat de goedkoopste huizen in de uithoeken van Nederland zijn te vinden. Een koophuis in Midden-Limburg ging eind 2020 voor een kleine 370.000 euro van de hand, in Noord-Limburg was de verkoopprijs gemiddeld zo'n 358.000 euro. Dat is nog altijd minder dan de 4 ton die in Nederland nu gemiddeld is.

Noord-Drenthe
Landelijk gezien lagen de huizenprijzen in het laatste kwartaal vorig jaar 21 procent hoger dan eind 2020, stelt de NVM. Met 22 procent was die stijging in Noord-Limburg nog hoger. Midden-Limburg bleef met 20 procent net onder het landelijk gemiddelde. Zeeuws-Vlaanderen is de regio waar de prijsstijging van woningen nog het meest binnen de perken bleef. In het noorden van Drenthe stegen de prijzen het hardst.

Teruggelopen verkoop
De gestegen huizenprijs is omgekeerd evenredig aan het aantal verkochte woningen. Mensen die hun huis verkopen moeten immers ook ergens anders een woning vinden, en betalen daar dus ook een hoge prijs voor. In heel Limburg liep het aantal woningtransacties met meer dan 20 procent terug. In Midden-Limburg was dat zelfs meer dan 27 procent.

Trend
Met de laatste kwartaalcijfers wordt de trend van de steeds verder oplopende huizenprijzen doorgezet. Het CBS berekende in september dat de huizenprijzen sinds 2015 met een kleine 60 procent gestegen zijn. Die gegevens zijn dus nog voordat de prijzen van oktober, november en december vorig jaar bekend waren.

Lees ook: Stijging huizenprijzen Noord- en Midden relatief laag

Inhaalslag
Uit die gegevens van het CBS bleek dat de ontwikkeling van de woningprijzen in Noord- en Midden-Limburg achterbleef bij het gemiddelde. De snellere prijsstijging van de afgelopen maanden lijkt dus een inhaalslag. Dat is landelijk ook te zien in de regio's waar de prijzen het hardst stegen. In Noord-Drenthe en Zuidwest-Overijssel werden woningen meer dan 27 procent duurder in vergelijking met eind 2020, maar de prijzen lagen en liggen daar nog altijd onder het landelijk gemiddelde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen