Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisbazen overnachten op straat door bureaucratie

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 9:43

Huisbazen hebben in Maastricht de hele nacht in de rij gestaan bij het stadskantoor in Maastricht voor een vergunning.

De woningbezitters hopen zo toestemming te krijgen om hun panden op te delen in appartementen of studentenkamers.

Regels
De gemeente Maastricht wil het aantal studentenhuizen en appartementenpanden binnen de perken houden. Elk jaar geeft de gemeente vergunningen voor 40 studentenkamers, 40 appartementen in bestaande woningen en 40 woningen in oude panden die nog niet als woning gebruikt worden.

Wie het eerst komt...
Die aanvragen voor zo'n vergunning moet elk jaar op de tweede dinsdag van januari om 9:00 uur binnen zijn, volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt.' Om niet achter het net te vissen stonden de eerste mensen maandagmiddag al voor het stadhuis.

Overlast
De maatregel is ingevoerd na klachten uit de Maastrichtse bevolking. Drie jaar geleden werd er al gemopperd dat de studentenpanden niet alleen overlast veroorzaakten, maar ook nadelig zijn voor 'het buurtgevoel' in met name de wijken rond het centrum.

Lees ook: Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur

Regels
Vanwege die klachten kwam de gemeente met regels om het aantal studentenhuizen te beperken. In de wijken rond het centrum mag hooguit 20 procent van de woonruimte als studentenkamer worden verhuurd, in buitenwijken is dat 10 procent. Ook werd er een studentenstop afgekondigd in 87 van de ruim 1400 Maastrichtse straten.

De gemeente ziet in plaats van studentenhuizen liever grote complexen die worden gebruikt om de bijna 20.000 universiteitsstudenten onder te brengen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen