Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisbazen overnachten op straat door bureaucratie

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 9:43

Huisbazen hebben in Maastricht de hele nacht in de rij gestaan bij het stadskantoor in Maastricht voor een vergunning.

De woningbezitters hopen zo toestemming te krijgen om hun panden op te delen in appartementen of studentenkamers.

Regels
De gemeente Maastricht wil het aantal studentenhuizen en appartementenpanden binnen de perken houden. Elk jaar geeft de gemeente vergunningen voor 40 studentenkamers, 40 appartementen in bestaande woningen en 40 woningen in oude panden die nog niet als woning gebruikt worden.

Wie het eerst komt...
Die aanvragen voor zo'n vergunning moet elk jaar op de tweede dinsdag van januari om 9:00 uur binnen zijn, volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt.' Om niet achter het net te vissen stonden de eerste mensen maandagmiddag al voor het stadhuis.

Overlast
De maatregel is ingevoerd na klachten uit de Maastrichtse bevolking. Drie jaar geleden werd er al gemopperd dat de studentenpanden niet alleen overlast veroorzaakten, maar ook nadelig zijn voor 'het buurtgevoel' in met name de wijken rond het centrum.

Lees ook: Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur

Regels
Vanwege die klachten kwam de gemeente met regels om het aantal studentenhuizen te beperken. In de wijken rond het centrum mag hooguit 20 procent van de woonruimte als studentenkamer worden verhuurd, in buitenwijken is dat 10 procent. Ook werd er een studentenstop afgekondigd in 87 van de ruim 1400 Maastrichtse straten.

De gemeente ziet in plaats van studentenhuizen liever grote complexen die worden gebruikt om de bijna 20.000 universiteitsstudenten onder te brengen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen