Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisbazen overnachten op straat door bureaucratie

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 9:43

Huisbazen hebben in Maastricht de hele nacht in de rij gestaan bij het stadskantoor in Maastricht voor een vergunning.

De woningbezitters hopen zo toestemming te krijgen om hun panden op te delen in appartementen of studentenkamers.

Regels
De gemeente Maastricht wil het aantal studentenhuizen en appartementenpanden binnen de perken houden. Elk jaar geeft de gemeente vergunningen voor 40 studentenkamers, 40 appartementen in bestaande woningen en 40 woningen in oude panden die nog niet als woning gebruikt worden.

Wie het eerst komt...
Die aanvragen voor zo'n vergunning moet elk jaar op de tweede dinsdag van januari om 9:00 uur binnen zijn, volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt.' Om niet achter het net te vissen stonden de eerste mensen maandagmiddag al voor het stadhuis.

Overlast
De maatregel is ingevoerd na klachten uit de Maastrichtse bevolking. Drie jaar geleden werd er al gemopperd dat de studentenpanden niet alleen overlast veroorzaakten, maar ook nadelig zijn voor 'het buurtgevoel' in met name de wijken rond het centrum.

Lees ook: Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur

Regels
Vanwege die klachten kwam de gemeente met regels om het aantal studentenhuizen te beperken. In de wijken rond het centrum mag hooguit 20 procent van de woonruimte als studentenkamer worden verhuurd, in buitenwijken is dat 10 procent. Ook werd er een studentenstop afgekondigd in 87 van de ruim 1400 Maastrichtse straten.

De gemeente ziet in plaats van studentenhuizen liever grote complexen die worden gebruikt om de bijna 20.000 universiteitsstudenten onder te brengen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts