Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsentekort al merkbaar bij patiënten: 'Triest'

Geplaatst opmaandag 6 januari 2020 - 17:48

Het dreigende huisartsentekort in vooral Noord- en Midden-Limburg is nu al merkbaar bij patiënten. Wim en Nelly Hanssen gaan verhuizen naar Heythuysen, maar ze hebben een half jaar moeten wachten op een plek bij een huisarts daar.

Door de toenemende vraag naar zorg staan Limburgse huisartsen onder druk. "Ik vind het beangstigend dat we niet bij een huisarts in hetzelfde dorp of in de omgeving terecht kunnen", reageert Wim Hanssen.

Vol
Wim (71) en Nelly (69) Hanssen uit Eygelshoven gaan in april weliswaar tegenover een huisartsenpraktijk in Heythuysen wonen, maar die zit vol. Ook de andere huisartsenpraktijk neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Buurdorp Baexem liet Hanssen weten dat mensen buiten het dorp zich niet kunnen inschrijven.

Video: L1

Tekort
Als er niets gebeurt, heeft Limburg over vijf jaar een tekort van 80 tot 160 huisartsen, zo is de verwachting. Als prognoses van onderzoeksinstituut Nivel uitkomen, krijgt Limburg te maken met een tekort van tien procent. In Noord- en Midden-Limburg kan het tekort wel eens oplopen tot twintig procent.

Lees ook: Groot huisartsentekort dreigt in Limburg binnen vijf jaar

Na een half jaar zoeken, lijkt het erop dat het echtpaar Hanssen eindelijk een huisarts heeft gevonden in de omgeving van Heythuysen. Ze kregen maandagmiddag van een huisartsenpraktijk in Haelen een bevestiging van hun inschrijving.

Patiëntenstop
Zeker in Noord- en Midden-Limburg zal het in de toekomst lastig worden een nieuwe huisarts te vinden. Maar ook in Zuid-Limburg zijn er al praktijken die een patiëntenstop hebben afgekondigd. Bij een huisartsenpraktijk in Landgraaf werd bij 7700 patiënten besloten dat het genoeg was en het maximum was bereikt. "Want als je nog meer mensen gaat aannemen, komt de zorg van de bestaande patiënten in de knel en dat wilden we niet", legt huisarts Luc Harings uit.

Inmiddels zijn er door natuurlijk verloop 400 patiënten minder, maar toch wordt de stop niet opgeheven. "Er zijn nu twee artsen met zwangerschapsverlof en we hebben met veel moeite één waarnemend huisarts kunnen vinden. Als we weer op volle sterkte zijn, kunnen we ook weer nieuwe patiënten aannemen", aldus Harings. Overigens is er wel een afspraak met andere huisartsen, zodat mensen niet naar een andere gemeente hoeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen