Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsentekort al merkbaar bij patiënten: 'Triest'

Geplaatst opmaandag 6 januari 2020 - 17:48

Het dreigende huisartsentekort in vooral Noord- en Midden-Limburg is nu al merkbaar bij patiënten. Wim en Nelly Hanssen gaan verhuizen naar Heythuysen, maar ze hebben een half jaar moeten wachten op een plek bij een huisarts daar.

Door de toenemende vraag naar zorg staan Limburgse huisartsen onder druk. "Ik vind het beangstigend dat we niet bij een huisarts in hetzelfde dorp of in de omgeving terecht kunnen", reageert Wim Hanssen.

Vol
Wim (71) en Nelly (69) Hanssen uit Eygelshoven gaan in april weliswaar tegenover een huisartsenpraktijk in Heythuysen wonen, maar die zit vol. Ook de andere huisartsenpraktijk neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Buurdorp Baexem liet Hanssen weten dat mensen buiten het dorp zich niet kunnen inschrijven.

Video: L1

Tekort
Als er niets gebeurt, heeft Limburg over vijf jaar een tekort van 80 tot 160 huisartsen, zo is de verwachting. Als prognoses van onderzoeksinstituut Nivel uitkomen, krijgt Limburg te maken met een tekort van tien procent. In Noord- en Midden-Limburg kan het tekort wel eens oplopen tot twintig procent.

Lees ook: Groot huisartsentekort dreigt in Limburg binnen vijf jaar

Na een half jaar zoeken, lijkt het erop dat het echtpaar Hanssen eindelijk een huisarts heeft gevonden in de omgeving van Heythuysen. Ze kregen maandagmiddag van een huisartsenpraktijk in Haelen een bevestiging van hun inschrijving.

Patiëntenstop
Zeker in Noord- en Midden-Limburg zal het in de toekomst lastig worden een nieuwe huisarts te vinden. Maar ook in Zuid-Limburg zijn er al praktijken die een patiëntenstop hebben afgekondigd. Bij een huisartsenpraktijk in Landgraaf werd bij 7700 patiënten besloten dat het genoeg was en het maximum was bereikt. "Want als je nog meer mensen gaat aannemen, komt de zorg van de bestaande patiënten in de knel en dat wilden we niet", legt huisarts Luc Harings uit.

Inmiddels zijn er door natuurlijk verloop 400 patiënten minder, maar toch wordt de stop niet opgeheven. "Er zijn nu twee artsen met zwangerschapsverlof en we hebben met veel moeite één waarnemend huisarts kunnen vinden. Als we weer op volle sterkte zijn, kunnen we ook weer nieuwe patiënten aannemen", aldus Harings. Overigens is er wel een afspraak met andere huisartsen, zodat mensen niet naar een andere gemeente hoeven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen