Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen zien grote verschillen in vaccinatiebereidheid

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 7:31

De verschillen in opkomstpercentages bij huisartsen voor het coronavaccin blijken in Limburg groot.

Dat blijkt uit een rondgang van L1. Waar bij veel praktijken 70 tot 80 procent van de patiënten een prik komt halen, ligt dat percentage bij sommige praktijken onder de 50 procent.

Video: L1

AstraZeneca
De huisartsen vaccineren sinds vorige maand de leeftijdsgroep 60 tot 65 jaar. Voor die groep is het AstraZeneca-vaccin beschikbaar. Vooral na de tijdelijke stop met dit vaccin in april, daalde de belangstelling fors. Nederland besloot vanwege de hogere kans op bijwerkingen (trombose) dit vaccin alleen nog bij 60-plussers toe te dienen. Die berichten hebben het imago geen goed gedaan, zo blijkt uit reacties van de huisartsen.

Kerkrade-West
Bij Medisch Centrum West in Kerkrade was dat duidelijk te merken. Bij de eerste ronde prikken voor 64- en 65-jarigen kwam nog 70 procent van de patiënten een prik halen, maar na de negatieve berichten was dat percentage bij de mensen van begin 60 gekelderd tot 40 procent.

Nabellen
Volgens huisarts Donna Lenders wordt er alles aan gedaan om dat percentage op te krikken. "Met nabellen hebben we er nog 50 procent van kunnen maken, maar bij veel mensen overheerst toch de angst en dat is totaal niet nodig. Of ze zeggen 'ik wacht nog wel even'", aldus de huisarts, die sowieso in een omgeving zit waar het vertrouwen in de vaccins niet geweldig is. "Het gaat deels om een sociale achterstandswijk, waar het veel lastiger is om mensen te bereiken en ze van de goede informatie te voorzien."

Video: L1

Weert
Ook in andere Limburgse gemeenten is de vaccinatiebereidheid in bepaalde wijken stukken minder. In de regio Weert is het opkomstpercentage 70 tot 80 procent. "En dat is redelijk hoog, al merken ook wij dat door het gedoe rond AstraZeneca lang niet iedereen ook voor de tweede prik komt opdagen", zegt bestuurder Erik Dekker van Meditta huisartsenzorg. Alleen de wijk Keent-Moesel springt er in negatieve zin bovenuit, daar is de vaccinatiebereidheid maar 55 procent.

Maastricht
In Maastricht/Heuvelland ligt de opkomst tussen de 65 en 75 procent, met een negatieve uitschieter naar 60 procent. "In de praktijken waar de opkomst tegenvalt, bellen we de mensen en proberen we ze persoonlijk te informeren. Maar wij zijn niet ontevreden met deze cijfers", reageert Jikkie Hendriks namens Zorg in Ontwikkeling (ZIO), de overkoepelende organisatie van huisartsen in deze regio.

Van de regio's Venlo en Roermond zijn nog geen actuele cijfers bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen