Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Huisartsen slaan alarm: 'Bijna beveiligers nodig'

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 17:54

Huisartsen en hun assistentes krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen.

Het aantal incidenten op huisartsenposten en aan balies bij huisartsenpraktijken neemt toe, blijkt uit een rondgang van L1. Het gaat daarbij om scheldpartijen, bedreigingen en bespugingen. Huisartsen luiden de noodklok. Volgens hen is de grens bereikt.

Beveiliger
"Het wordt onveiliger. Ik denk dat wij aan de grens zitten met wat we kunnen doen aan investeren in mensen en aan communicatie erover", zegt huisarts Niels Rossen uit Venray. Hij werkt in zijn eigen praktijk, maar ook op de huisartsenpost in Venlo en Venray. "De volgende stap is dat je naast een zorgverlener een beveiliger gaat zetten. Dat lijkt mij een heel onwenselijke situatie, maar als er niets verandert, ontkom je er niet aan."

Niet voor zere keel
Doktersassistenten bij praktijken en vooral triagisten op de huisartsenpost die nacht- en weekenddiensten draaien krijgen steeds vaker te maken met onwenselijke sitaties. Dat kan gaan om verwarde personen of mensen onder invloed, maar steeds vaker ook bezoekers die niet accepteren dat een huisartsenpost bedoeld is voor spoedhulp.

"Sommige mensen accepteren niet dat ze niet gezien worden door een arts op de huisarstenpost bij een zere keel of huiduitslag, terwijl dat dingen zijn die best kunnen wachten tot het spreekuur van hun eigen huisarts", zegt triagiste Anita Schreurs van de huisartsenpost in Venlo. "We krijgen dan de vraag wie we wel niet zijn. Zij vinden dat ik niet heb te bepalen of zij een arts nodig hebben, terwijl wij daar juist wel voor opgeleid zijn."

Zelf bepalen
Huisarts Rossen bevestigt dat beeld. "Mensen denken dat als ze op zondagavond tot acht uur terecht kunnen in de supermarkt, ze ook zelf kunnen bepalen wanneer ze een arts kunnen spreken. Maar daar is de huidige zorg niet op ingericht."

Maatschappelijk probleem
Koeporganisatie Cohesie, die de belangen van ruim 110 huisartsen in Noord-Limburg behartigt, ziet de huidige situatie als een maatschappelijk probleem. "We zien dit niet alleen bij ons, ook op andere plekken in de maatschappij is steeds meer agressie. Het is natuurlijk wel iets wat ons zorgen baart. We hebben meer mensen nodig in de zorg. Je merkt dat mensen zich afvragen of het wel veilig is", zegt manager Carla van Velden. Ook ziet ze nu al medewerkers die minder uren gaan werken omdat het werk steeds meer stress met zich meebrengt.

Tas met messen
Bedreigingen aan de balie hebben een grote impact, weet Anita Schreurs uit ervaring. "Ik heb al meerdere dingen meegemaakt, maar het ergste was een man die tijdens de nachtdienst aan de balie kwam. Hij zei dat hij mensen wilde ombrengen en zette toen een grote tas op de balie waar hele grote broodmessen in zaten. Na contact met de beveiling kon hij worden overmeesterd. Dat zijn dingen die je niet in de koude kleren gaan zitten, maar je moet op dat moment wel meteen door want je werkt op een spoedpost waar vijf minuten later bij wijze van spreken iemand kan bellen die accuut gereanimeerd moet worden."

Volgens Scheurs blijft het niet bij een incident, maar hebben alle medewerkers op de Venlose spoedpost negatieve ervaringen meegemaakt en neemt het aantal de laatste tijd toe. Aan stoppen heeft ze echter nog nooit gedacht: "Ik doe het veel te graag. Ik wil graag mensen helpen."

Aangifte moet makkelijker
Cohesie hoopt het tij te keren door het probleem aan te kaarten en in de publiciteit te brengen. Er is al een grote mediacampagne geweest om agressie tegen hulpverleners onder de aandacht te brengen. Die lijkt nog niet zijn vruchten af te werpen.

Huisarts Rossen wijst ook op een actieplan over de veiligheid van zorg dat in 2012 al is vastgesteld door het Ministerie van VWS. "Daarin staan een aantal zaken die nu nog altijd niet zijn opgepakt. Aangifte doen moet bijvoorbeeld makkelijker worden. Die dingen moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en gewoon worden uigevoerd."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen