Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen protesteren tegen nieuwe wet: 'Disproportioneel'

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 15:52

Huisartsen vrezen dat ze door de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders worden opgezadeld met 'onnodige administratieve lasten'.

Dat schrijven de Limburgse zorgkoepels in een gezamenlijke open brief aan demissionair minister Hugo de Jonge.

Weinig draagvlak
De zorggroepen zeggen in de brief dat de wet, die vanaf volgend jaar geldt, niet uitvoerbaar is en dat er weinig draagvlak is bij de huisartsen om zich aan hieraan te gaan houden. "Ook maken de extra administratieve verplichtingen het niet bepaald aantrekkelijk voor een huisarts om zich hier te vestigen", zegt Leo Kliphuis, voorzitter Raad van Bestuur van de huisartsenkoepel Cohesie.

Verantwoorden
Door de nieuwe wet moet iedere huisartsenpraktijk zich jaarlijks financieel verantwoorden door het beantwoorden van 90 vragen. Daarnaast is er een meldplicht waarmee duidelijk wordt wie wat doet op de praktijk en een vergunningsplicht zodat ook duidelijk wordt dat er toestemming is voor alle handelingen. Als laatste zijn er in de nieuwe wet eisen aan de bestuursstructuur gesteld zoals een toezichthouder.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is niet tegen de wet, maar ziet liever een lichtere vorm van verantwoording: "Je zadelt een hele sector met een disproportionele invulling van een wet op."

Lees ook: Huisarts krijgt het door videoconsult nog drukker

De LHV is samen met ander zorgpartijen, zoals de tandartsenkoepel en apothekers, nog in gesprek met het ministerie over de precieze uitvoering van de wet "maar merkt weinig beweging".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen