Overslaan en naar de inhoud gaan

'Huisartsen prikken bekenden om verspilling tegen te gaan'

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 11:22

Huisartsen kiezen er wel eens voor om mensen in hun eigen omgeving te prikken die eigenlijk nog niet opgeroepen zijn, om verspilling van de klaarliggende vaccins te voorkomen.

"Spuiten die aan het eind van de dag nog klaarliggen, moet je wegspuiten", legt Marijn van Oord, voorzitter van de Limburgse huisartsenkring van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), op L1 Radio uit.

Niet weggooien
"Die overgebleven spuiten gaan dan naar de fysiotherapeut, of naar je partner, of naar een patiënt die daar specifiek om heeft gevraagd", bevestigt Van Oord. "Ja, dat gebeurt."

Het heeft natuurlijk wel met logisch nadenken te maken, nuanceert Van Oord. Een huisarts moet niet bewust meer spuiten klaarmaken dan hij denkt nodig te hebben of aan het eind van de dag nog extra spuiten klaarmaken. "Zolang ze in een ampul in de koelkast liggen, zijn ze gewoon houdbaar."

Houdbaarheid
Ampullen zijn volgens Van Oord een half jaar houdbaar als ze netjes in de koelkast staan. "Maar als je een vaccin opengetrokken hebt en hij klaarligt in de spuit, dan moet die binnen zes uur geprikt worden."

"Als je dan aan het einde van de prikdag nog spuiten over hebt, dan wil je die graag zo snel mogelijk wegspuiten. Desnoods bij bekenden", vindt Van Oord.

Lees ook: Huisartsen: 'Mensen moeten zelf vaccin kunnen kiezen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen