Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen: 'Mensen moeten zelf vaccin kunnen kiezen'

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 9:42

Mensen onder de zestig moeten zelf kunnen bepalen welk vaccin ze krijgen. Dat zegt Marijn van Oord, voorzitter van de huisartsenkring Limburg van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Van Oord deed zijn uitspraak in de Nieuwsshow op L1 radio.

Afweging van kansen
Van Oord vindt de keuze van de Gezondheidsraad om het gebruik van AstraZeneca te beperken, eenzijdig. De kans op trombose wordt afgezet tegen de kans op overlijden. Omdat er nu weinig mensen sterven, wordt het risico op trombose als groter neergezet waardoor er een negatief advies voor het gebruik van AstraZeneca is. "Maar als je dat nu afzet tegen ernstige covid, dan zou die balans wel eens anders kunnen uitslaan", meent Van Oord.

Hij noemt het voorbeeld van een patiënt met suikerziekte. "Er wordt niet gekeken naar hoe groot de kans is dat iemand met suikerziekte een ernstig verloop van covid heeft. Wat moet je dan met die diabeet onder de zestig? Moet je dan wachten tot er eindelijk een vaccin beschikbaar is of kan je prikken met de beschikbare vaccins?"

L1

Welk vaccin dan wel?
"Ze hebben dit advies gedaan mede met de gedachten dat er voldoende andere vaccins beschikbaar zijn, maar als het Janssen-vaccin dezelfde bijwerkingen laat zien, dan maken wij ons als huisartsen wel zorgen ja."

Voordelen wegen op tegen nadelen
Ook de manier waarop de Gezondheidsraad het besluit met de buitenwereld communiceert, zorgt volgens Van Oord voor veel onrust. "Het eerdere besluit van het Europese Agentschap dat aangaf: er zit mogelijk een verband, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen, is door het verhaal van de Gezondheidsraad helemaal weggevallen."

Balans anders uitvallen
"Dan kan het zijn dat mensen die in een hoger risico hebben op een ernstig verloop van covid, misschien toch voor het AstraZeneca-vaccin kiezen. Omdat de balans voor hen anders uitvalt, dan voor iemand die hartstikke gezond is en prima nog even kan wachten", legt Van Oord uit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen